2024. május 9. - Gergely

Narancslé - egészséges, vagy sem?

A narancslé egészséges... Nos, ez nem egészen egyértelmű - attól függ, hogy milyen orvost kérdezünk.
2009. július 9. csütörtök 07:26 - HírExtra
Az általános orvosok dicsőítik a nedűben rejlő vitaminokat és egyéb értékes növényi összetevőket. A fogorvosok azonban ennek ellenére eltanácsolnak a fogyasztásától.
Nem újdonság, hogy a fogzománcnak árt a sav. Eddig azonban úgy hírlett, a nyál megakadályozza, hogy a fognak bántódása essék. Amerikai kutatók most ennek az ellenkezőjéről számolnak be. Eredményeik bizonyítják, hogy a narancslében található savak sokkal inkább kikezdik a fogzománcot, mint a vitatott peroxidok, amelyeket egyes fehérítő fogkrémek tartalmaznak.

A fogzománc a legkeményebb anyag, amelyet az emberi szervezet elő tud állítani. A kutatók néhány zománcszilánkot tettek próbára a laboratóriumban. Egy részüket hatszázalékos hidrogén-peroxid-oldatba mártották, a többit narancslébe. Húsz perc elteltével a töredékeket nyálba tették, majd ismét narancslébe, illetve savba, és ezt a folyamatot többször megismételték.

A kísérlet végén megvizsgálták a fogzománc keménységét, és mikroszkóp alatt is szemrevételezték a szilánkokat. A narancslé a fogzománc keménységét nyolcvannégy százalékkal csökkentette, és felületét is felmarta. A peroxidba mártott minták ezzel szemben nem szenvedtek el nagyobb kárt, mint a kontrollszilánkok, amelyek enyhe sóoldatban tengődtek.

Mit lehet hát tenni?
A fogorvosok a Journal of Dentistry című szaklapban összefoglaltak néhány javaslatot a gyümölcsléfogyasztók számára. Először is a lét gyorsan le kell nyelni, hogy ne érintkezzen a szükségesnél tovább a fogakkal. Ezen kívül ajánlott napi kétszer fluoridtartalmú fogkrémmel fogat mosni, de semmi esetre sem rögtön az ivás után, hanem kellő várakozási idő elteltével - de leginkább előtte.

"Nem tudjuk, hogyan lehetne megakadályozni a zománcréteg pusztulását" - írta Yan-Fang Ren, a rochesteri Eastman Institute for Oral Health kutatója a cikk összefoglalójában, amelyet a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

Mindenesetre aki naponta szeretne narancslevet inni, az jól teszi, ha lehetőleg minél kevesebbszer teszi ki fogait a savtámadásnak, és rendszeresen megmossa azokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását