2024. május 20. - Bernát, Felícia

Felmentették az LMP aktivistáit

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szabálysértés hiányában felmentette a Lehet Más a Politika (LMP) öt aktivistáját, akik ellen még május 13-án garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség.
2009. július 10. péntek 14:34 - HírExtra
Az LMP májusban a párt munkahelyteremtő programjára hívta fel a figyelmet egy utcai akcióban, ennek során pedig Kossuth Lajos szobára zöld textilgallérokat helyeztek. A rendőrség a rendezvényt feloszlatta, öt emberrel szemben garázdaság miatt indítottak eljárást.

Az LMP már akkor jelezte: jogszerűtlennek és megalapozatlannak tartja a rendőrség fellépését, mivel a rendezvény a párt népszerűsítését szolgáló kampánydemonstráció volt, amelyre nem vonatkozik a bejelentési kötelezettség. Tudatták azt is, hogy szerintük semmilyen műemlékvédelmi szempont nem sérült a Kossuth-szobornál.

Ezzel összefüggésben a BRFK akkor azt közölte, hogy egy rendezvény során a résztvevők kötelesek betartani a hatályos jogszabályokat, függetlenül attól, hogy a rendezvény megtartásához szükséges-e előzetes bejelentés vagy sem.

Az ügyben Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból vizsgálatot indított "a gyülekezési joggal, a véleménynyilvánítási szabadsággal, továbbá a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő visszásságok gyanúja miatt". Mint az ombudsman az MTI-hez eljuttatott közleményében írta, arra keresi a választ, miért került sor rendőri intézkedésre, s mi alapozta meg a rendezvény feloszlatását.

Az LMP pénteki közleményében emlékeztetett arra, amikor az LMP októberi színrelépését kísérő lézervetítését "ugyancsak önkényes módon zavarta meg a rendőrség", a beavatkozás jogellenességét később az ombudsman is megállapította.

(A Lehet Más a Politika mozgalom tagjai és szimpatizánsai akkor azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy 2008. október 6-án lézerrel írták fel a Parlament Dunára néző homlokzatára szervezetük monogramját, honlapjának címét, és egy ábrát is megjelenítettek az épületen.)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását