2024. május 14. - Bonifác

Páva kitakarítana

A pécsi vagyonkezelő cég vezérigazgatójának, Varga Péternek a menesztését kezdeményezi a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere.
2009. július 15. szerda 20:50 - HírExtra
Az erről szóló előterjesztést szerdán küldték szét az önkormányzati képviselőknek. Páva Zsolt polgármester az MTI-nek azt mondta: miután Varga Péter, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatójának kérésére zárt ülésen tárgyalják az ügyet csütörtökön, csak a döntés után nyilatkozhat érdemben. "Rendkívül képlékeny az eset" - tette hozzá.

Egy héttel ezelőtt a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezetőjének felmentését indította el Páva Zsolt.

Az MTI képviselői forrásokból úgy értesült: a vezérigazgatótól a nemrégiben kirobbant buszeladási botrány miatt rendkívüli felmentéssel válnának meg. A kezdeményezést azonban nem mindenki támogatja, sőt, egyes vélemények szerint nem is lesz meg a vezérigazgató elmozdításához szükséges többség.

Június elején került nyilvánosságra, hogy a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. 51 és a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő helyi busztársaság, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. a közelmúltban nettó 2,2 milliárd forintért eladta mintegy 170 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek.

A buszok egy része könyv szerinti értéken, másik része pedig 500-600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát. A PK Zrt. azóta 1,2 millió forint havi bérleti díjat fizet a járművek darabjáért és 10 évre vonatkozóan egy összegben nettó 2 milliárd forint rendelkezésre állási díjat fizetett a vevőnek.

Az ügy kapcsán Páva Zsolt feljelentést is tett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt indult nyomozás. Az MTI Varga Pétert is kereste telefonon, ám kora estig nem sikerült elérni. Korábban azt nyilatkozta: nem tudja, érte-e kár a várost.

"Felmerülhet a bűncselekmény gyanúja, de nem hiszem, hogy bűncselekményről, hanem egész egyszerűen a menedzsmentjogok rossz értelmezéséről lehet szó" - mondta, utalva arra, hogy a PK Zrt. kisebbségi, de a menedzsmentjogokat gyakorló tulajdonosa nem értesítette a lépésről a Pécs Holdingot és az önkormányzatot.

A vezérigazgató hozzátette: nem tudja, mi volt az ügylet célja, értelme, de úgy véli, az eljárás ellentétes a PK Zrt. alapító okiratával és a szindikátusi szerződéssel, ilyen volumenű értékesítéshez ugyanis közgyűlési jóváhagyásra lett volna szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását