2024. május 20. - Bernát, Felícia

Újabb szállodarobbantások - és ami mögötte van

Péntek reggel két ötcsillagos indonéziai szállodában robbant pokolgép kilenc életet és több mint ötven sebesültet követelve. Az eset mögött nagy valószínűséggel a Dzsamáa Iszlamíja nevű terrorszervezet áll - amely majdnem akkora, mint az Al-Kaida.
2009. július 18. szombat 08:59 - Pásztor Balázs

Hozzájuk köthető még a 2004-es, jakartai ausztrál nagykövetség ellen elkövetett robbantás is - ekkor egy hatalmas tömegű bombát robbantottak fel, amelynek eredménye 9 halott, 150 sebesült és egy 500 méter-sugarú pusztítás, amelyben több más, közeli nagykövetség is megsérült. 2005-ben újra Balin akcióztak - ekkor két robbantással 20 embert öltek meg, 129-et pedig megsebesítettek - de számos „kisebb” merénylet köthető még hozzájuk, többek közt a Fülöp-Szigeteken is.

Azonban a terrorista gyökerek sokkal régebbre nyúlnak vissza, a szervezet még Darul Islam korából: ez a szárny volt az egyik fő szervezője az Izraellel békét kötő Anvar Szadat egyiptomi elnök 1981-es meggyilkolásának, illetve az Egyiptomon a '90-es években végigsöprő, sok halálos áldozatot követelő, külföldi-ellenes erőszakhullámnak is.

Kiterjedt hálózat

A Dzsamáa Iszlamíja neve sok helyen nem ismeretlen, ugyanis befolyása egész Dél-Ázsiára kiterjed - kapcsolatai pedig ennél is tovább. A szervezet jelen van Indonézián kívül Szingapúrban, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Egyiptomban is - hogy csak a fontosabb állomásaikat említsük. Remek kapcsolatokat ápol az Al-Kaidával, az Abu Sayyaf Csoporttal, a MILF-el, és még számtalan szélsőséges/ terrorista iszlám csoporttal.

Azonban a hálózat elvei a legveszélyesebbek: hitük szerint "nincs nemesebb élet annál, mintha valaki mártírként hal meg a szent Jihad oltárán. Egy se. A legfőbb cselekedet az iszlám szolgálatában a Jihad. Ha Jjihadot folytatunk, akkor elfelejthetjük az egyéb tennivalókat - még a böjtöt és az imákat is. Ha mártírként halsz meg, minden bűnöd megbocsájtatik.” Eme filozófiával és remek retorikai érzékkel emberek ezreit tudják rávenni a csatlakozásra - és amíg ez működik, addig mindig lesz egy újabb őrült, aki szívesen felrobbantja magát egy szállodában.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását