2024. május 3. - Tímea, Irma

Csodás virágok Szegeden

Virágba borult az indiai lótusz a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében, ahol a növény Közép-Európában legnagyobb szabad területen található állománya él.
2009. július 20. hétfő 10:49 - HírExtra
Pulics Julianna, az intézmény kertvezetője hétfőn elmondta az MTI-nek, hogy az indiai lótusz a buddhisták szent virága, amely Indiában, Japánban és Kínában honos. A szegedi kertben ezer négyzetméteren több száz gyönyörű, illatos rózsaszín virág látható, amelyeket esernyő formájú, kékeszöld, viaszos leveleik még különlegesebbé tesznek.

A lótusz 1932-ben került a szegedi parkba az óföldeáki Návay-kastélyból. A füvészkertet alapító Győrffi István telepítette át a színpompás növényt, amely az egész tavon elszaporodott. Külső körülmények miatt 1974-1982 között e ritkaság nagy része elpusztult, csak pár hírmondó tő maradt belőle.

A szakemberek hozzáértésének köszönhetően azóta újra eluralta a tavat. Egy-egy melegebb hét után naponta tucatjával bukkannak elő a virág rózsaszín bimbói, majd nyílnak ki a hatalmas virágok, amelyek három-négy napig pompáznak. A látványt időjárástól függően augusztus közepéig-végéig élvezhetik az egyetemi füvészkert látogatói, de melegebb nyárutókon még szeptemberben is kinyílik egy-egy virág - közölte a kertvezető.

A legenda szerint a Buddhának életet adó növényt őshazájában sokoldalúan hasznosítják: magját, a mogyoró nagyságú lótuszdiót főzve, pirítva, kandírozva fogyasztják, keményítőben gazdag gyöktörzsét főzeléknek készítik el vagy megszárítják, és gabonával keverve kenyeret sütnek belőle, sőt fiatal hajtását és levelét is megeszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását