2024. május 19. - Ivó, Milán

Bajnai az alázatos kapus

Alázattal, büszkén, elszántan vállalta Bajnai Gordon a kisebbségi, válságkezelő kormány vezetését. Legalábbis így fogalmazott az MSZP április 5-ei kongresszusán. A miniszterelnök megszólalásai többnyire a válságkezelésre szorítkoznak, hasonlatait legtöbbször a sportból veszi.
2009. július 24. péntek 12:12 - HírExtra
Bajnai Gordon már áprilisban felhívta a figyelmet, hogy "nem szónok akar lenni, hanem eredményes válságkezelő". A kormányfő már a kezdetekkor hangsúlyozta: amíg a válságkezeléshez biztosítható a parlamenti többség, addig a válságkezelő kormány jobb Magyarország számára, mint az előrehozott választás, "de csak addig."

A miniszterelnök saját csomagjával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az "fájni fog", és az azon túl tervezett lépések sem lesznek "cukormáz a keserű pirulán".

"Kapus vagyok, nem fogok cselezni, nem török csatárszerepre" - mondta még miniszterelnök-jelöltként a szocialistáknak a maga is gyakran focizó Bajnai Gordon, hozzátéve: a fociban is megtanulta, hogy csak csapatjátékkal lehet sikeresnek lenni.
Megválasztását követően a kormányfő úgy fogalmazott: "egy év, egy kormány, egy forint".

Ezzel jelezte, nem veszi fel a kormányfői fizetését, és csak egy évre vállalja a
megbízatást. Bajnai Gordon, ezzel a gyakran ismételt kijelentéssel több vezető szocialista politikus tervét hiúsított meg, akik azt szerették volna, hogy 2010-ben az MSZP miniszterelnök-jelöltje legyen.

Kormányfővé választása utáni parlamenti beszédében azt hangsúlyozta: a világnézeti küzdelmet is meghagyom a politikusoknak.

Bajnai Gordonnak azonban egy politikai "elszólásáért" két nappal később mégis bocsánatot kellett kérnie: május 11-én az ATV Egyenes beszéd című műsorában a vagyonadóról azt mondta, hogy véleménye szerint azoknál "valami probléma van", akik munkaképesek, de sokkal nagyobb ingatlanban laknak, mint amelyet fenn tudnak tartani. "Azt az ingatlant el lehet adni, lehet kisebbe menni, ha nem bírja fenntartani. Ezt tudom, hogy keményen hangzik" fogalmazott a kormányfő.

A Fidesz és a KDNP "offshore-lovagnak" nevezte le Bajnai Gordont, akit rendszeresen azzal vádolnak, hogy korábban egy ismeretlen tulajdoni háttérel rendelkező, magyarországi adófizetési kötelezettség elkerülésére alkalmat adó offshore-cég igazgatója volt, ezért méltatlan a miniszterelnöki posztra.

Az utolsó parlamenti ülésnapon a kormányfő úgy fogalmazott: "a kormány stabil parlamenti többséggel, kitartóan, ha kell, leszegett fejjel, elszántan végigmegy azon az úton, amelyen az elmúlt 75 napon haladt."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását