2024. május 7. - Gizella

Szépen halad az aratás

Jól halad az aratás Somogy megyében, az őszi árpa, a repce és a magborsó aratása befejeződött, a búzának pedig közel 80 százalékát, 197 ezer tonnát gyűjtöttek be.
2009. július 27. hétfő 20:25 - HírExtra
Beszámolója szerint a gazdák az elmúlt napokban kihasználták a csapadékmentes időjárási körülményeket, egész Somogyban gőzerővel folyt a betakarítás. A 106 ezer hektárnyi területből 90 ezer hektáron már végeztek a munkákkal, eddig több mint 345 ezer tonna terményt szállítottak a magtárakba.

A szalmabálázás 30 ezer hektáron, a tarlóhántás pedig 45 ezer hektáron történt meg eddig. A kalászos gabonák szalmájának ötödét takarmányozásra, 40-45 százalékát pedig almozásra használják majd fel. A mielőbbi tarlóhántással a gyommentességet és a talajok vízbefogadó, vízmegőrző képességét igyekeznek javítani a gazdák.

Varga Gábor szerint általános tapasztalat, hogy a betakarítást követően a legalacsonyabb a termények ára, mivel ekkor a legnagyobb a kínálat, amelyhez sok esetben tárolási vagy pénzügyi gondokból fakadó eladási kényszer párosul. Jelenleg a takarmányozási célú kalászosok értékesítési ára tonnánként 21-25 ezer forint között alakul. Az alacsony vételár kedvez az állattenyésztőknek és állattartóknak.

Somogyban a kukorica után a búza vetésterülete a legnagyobb. Az idei várható búzatermés 240-245 ezer tonna. A tavalyi, rekordterméshez képest idén 40 ezer tonna körüli hozamkiesés prognosztizálható. Somogy lakóinak a szükséglete 50 ezer, az állatállomány takarmányigénye pedig 30-35 ezer tonnára tehető, vagyis a megye önellátásához szükséges mennyiségen felül több mint 150 ezer tonnányi búza piaci értékesítésére nyílik lehetőség - jelezte Varga Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását