2024. április 29. - Péter

Sziget: már szól a zene a rasszizmus ellen

A Sziget fesztivál keddi, nulladik napján - jó időben, alig csepergő esőben - megkezdődött a Zene a rasszizmus ellen című koncertsorozat, amelyen a hazai pop- és rockélet legismertebb képviselői mellett külföldi vendégzenészek és magyar dzsesszmuzsikusok állnak ki a toleranciáért.
2009. augusztus 11. kedd 15:30 - HírExtra
A nagyszínpadon a koncertsorozat első fellépője az FG-4 zenekar volt, amely az Illés és a Fonográf együttes életművét ápolja; a csapat az Illés 1971-ben megjelent, Human Rights című beat-oratóriumából játszott el két tételt. Bródy János, az Illés és a Fonográf egykori tagja a színpadon bevezetőjében elmondta: annak idején az emberi jogok egyetemes nyilatkozata inspirálta az album elkészítését.

A nap folyamán fellép és 10-15 perces műsort ad többek között a Locomotiv GT, a Bikini, Charlie, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a KFT, az Irie Maffia, az Anima Sound System, a Quimby, Balázs Fecó és a Korál, a Republic, Nagy Feró és a Beatrice, a Kispál és a Borz.

A nagyszínpados koncert záróakkordjaként a Love Music Hate Racism mozgalomban résztvevő brit zenészek - köztük Drew McConnell, a Babyshambles basszusgitárosa, Lee Mavers, az egykori indie rockcsapat, az LA,s frontembere, valamint Jimmy Pursey, a legendás punkzenekar, a Sham 69 tagja - lépnek fel.

A tízórás megakoncert ötlete Nagy-Britanniából származik: a Rock Against Racism és a Love Music Hate Racism mozgalmak az elmúlt évtizedekben eredményesen léptek fel a zene erejével a kirekesztés ellen. A rendezvény a budapesti brit nagykövetség közreműködésével jött létre, a megakoncert egyben a Zene a rasszizmus ellen elnevezésű, a zenén alapuló magyarországi rasszizmusellenes kampány hivatalos kezdete.

A rockzenei nagyszínpad programja mellett délutántól a világzenei nagyszínpadon a Magyar Jazz Napja alkalmából hazai dzsesszzenészek koncerteznek, köztük Babos Gyula, az In Line, a Modern Art Orchestra, a Budapest Jazz Orchestra. A program fő attrakciója a Miles From India című produkció fellépése; utóbbiban Miles Davis, minden idők talán legnagyszerűbb dzsessztrombitásának egykori zenésztársai játszanak együtt, indiaiak és amerikaiak vegyesen.

23 órát követően a program a nagyszínpadokról az A38-wan2 sátorba és a Budapest Jazz Színpadra költözik. Előbbiben fellép többek között Ganxsta Zoli és a Kartel, a Ladánybene 27, Sub Bass Monster, utóbbin a Szakcsi Lakatos Béla Trio és a Binder-Borbély duó.

A Sziget sajtófőnöke, Vető Viktória kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a fesztivál hétfői, "mínusz egyedik" napján 50 ezer ember látogatott ki a rendezvényre; közülük a 20 éves Tankcsapda születésnapi koncertjén mintegy 35 ezren tomboltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását