2024. május 4. - Mónika, Flórián

Pénz nélkül hogy költözik az állatkert?

A fenntartó pécsi önkormányzatnak mintegy 800 millió forintot kellene előteremtenie október végéig az állatkert költözéséhez, ellenkező esetben fennáll a veszély, hogy az intézményt a zöldhatóság bezáratja.
2009. augusztus 13. csütörtök 08:42 - HírExtra
Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy ez az összeg a pályázati önerő, mellyel a regionális operatív programtól próbálnak forrást szerezni az állatoknak ma otthont adó mecsekoldali terület elhagyásához és 2011-re egy új, 1,6 milliárd forintból kivitelezhető vadaspark létrehozásához.

Megjegyezte: a legvalószínűbb, hogy a pénzt áthidaló hitel felvételével biztosítják, a kölcsönt pedig az állatkert jelenlegi területének későbbi értékesítéséből fizetik vissza. Ehhez azonban mielőbbi közgyűlési döntés szükséges, mert ha a projekt nem kap európai uniós támogatást és megszakad a költöztetési folyamat, a zöldhatóság környezetvédelmi okokból bezáratja az intézményt.

Kunszt Márta, Pécs szocialista alpolgármestere az MTI-nek azt mondta, hogy előteremtik az önerőhöz szükséges pénzt, minderről határidőre döntés is születik.

Szatyor Miklós utalt rá, hogy az állatkertnek azért kell költöznie, mert nem tudott maradéktalanul eleget tenni az alatta húzódó ivóvízbázis védelmével kapcsolatos előírásoknak.

A Mecseki Erdészeti Zrt. vezetői két évvel ezelőtt azzal az ötlettel keresték meg az önkormányzatot és az állatkert vezetőjét, hogy szívesen vennék, ha az intézmény a Mecsextrém park melletti tölgyerdőbe költözne. A helyszín alkalmas lenne az intézmény és a hozzá tartozó, Pécs belvárosában kialakított terrárium hosszú távú üzemeltetésére.
Szatyor Miklós azért is támogatja a költözést, mert a jövőben nem három, hanem 10-12 hektár állna rendelkezésre a kétszáz faj ezer egyedének bemutatására. Csakhogy a közelmúltban újabb probléma merült fel: az új erdőtörvény nem teszi lehetővé önkormányzatoknak ekkora állami erdő megvásárlását. Így a megoldás feltehetően az ingatlan tartós bérletbe vétele lesz.

Azóta, hogy szakértők néhány évvel ezelőtt felvetették: az állatkert szennyezhet egy mecseki forrást, amelynek szerepe van a város ivóvízellátásában, a vadaspark arra törekszik, hogy a lehető legkisebb terheléssel működjön. Néhány kivételtől eltekintve megvált nagyvadjaitól és olyan kisebb testű, de érdekes fajok beszerzésén, cseréjén fáradozik, melyekkel továbbra is megőrizheti vonzerejét.

Látogatottsága ennek ellenére csökkent. Idén eddig 67 ezren keresték fel, 14 ezerrel kevesebben, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Az igazgató ennek okaként a gazdasági válságot, és az intézmény körüli bizonytalanságot jelölte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását