2024. május 17. - Paszkál

Botrány Újbudán: milliárdos kamupályázat vagy álbotrány?

Előre levajazott kétmilliárdos kamupályázatról beszél az újbudai Fidesz Molnár Gyula szocialista polgármester sportcsarnokbérlési pályázatával kapcsolatban. A HírExtra utánajárt az ügynek.
2009. augusztus 26. szerda 08:19 - Gedei Szilárd
Több szempontból is aggályosnak tartja a XI. kerületi Fidesz a szocialista polgármester, Molnár Gyula sportcsarnokbérlési törekvéseit. A jobboldali ellenzék azért támadja a kerület első emberét, mert szerintük a hátuk mögött döntött egy olyan közbeszerzés kiírásáról a Molnár vezette baloldali képviselőcsoport, melynek előre megjósolható volt a végkimenetele, illetve indokolatlanul nagy kiadásra kötelei a kerületet a következő tíz évben. Molnár Gyula azonban amondó: a hőzöngőknek kellene elnézést kérniük a kerület lakóitól, ha a költségvetés 0,8 százalékát is sajnálják a sportra fordítani.

Kire szabták a közbeszerzési eljárást?


A közbeszerzés egy egyszeri, 360 millió forintos, úgynevezett egyszeri bérleti díj megszerzéséről és egy fix, évi 200 millió forintos bérleti díj ellenében megszerezhető bérleti jogról szól egy arra alkalmas sportlétesítmény esetében. A Schneller Domonkos vezette kerületi Fidesz szerint nem is az a legnagyobb probléma, hogy egy nehéz gazdasági helyzetben, szinte üres kasszával kerítene sort a kerület erre a kétmilliárdos üzletre – bár ez is elgondolkodtató –, hanem a pályáztatás körülményei jelentik a fő gondot.

A közbeszerzést egyébként azért hirdették meg, hogy megoldást találjanak a kerület saját sportlétesítményének hiányára – a közbeszerzés természetesen bérlésről szól. A kerület jobboldali politikusai szerint azonban Molnárék szándékosan olyan közbeszerzést írtak ki, hogy a követelményeknek csak egyetlen sportlétesítmény feleljen meg.

Az interneten megtalálható pályázati kiírás valóban elég komoly követelményeket támaszt a jelentkezők elé: a sportkomplexumnak többek között rendelkeznie kell legalább egy nagyméretű, az MLSZ által hitelesített füves vagy műfüves labdarúgópályával, nyolc darab salakos teniszpályával, egy-egy feszített víztükrű és tanúszómedencével, egy 1400 négyzetméteres, legalább 500 néző befogadására alkalmas sportcsarnokkal és egy 200 férőhelyes parkolóval is.

A Kánai úton, azaz a kerület szélén található Sportmax Sport-, Szabadidő-, és Rendezvényközpontban többek között található egy nagyméretű, az MLSZ által hitelesített műfüves labdarúgópálya, kilenc darab salakos teniszpálya, egy-egy verseny-, illetve fűtött vizű tanmedence, egy 1700 négyzetméteres, nagy tömeg befogadására alkalmas sportcsarnok és parkolni is lehet.

Más, a szigorú kritériumoknak megfelelő sportkomplexum azonban nincs a kerületben.

Nem is csoda hát, hogy az első jelentkezési határidő augusztus 24-i lejártáig egyetlen jelentkező akadt a július 27-én meghirdetett közbeszerzési pályázatra, mégpedig a Sportmax (Molnár Gyula polgármester szerint pont az egyetlen jelentkező miatt hosszabbították meg még 25 nappal közbeszerzési eljárást).

"Előre levajazták a pályázatot"

Sportmax helyett
„A sportra szánt összeget úgy kellene elkölteni, hogy – mivel nagy területű kerületről beszélünk – lokális pályákat kellene létrehozni, illetve a kerület különböző pontjain lenne szerencsés felújítani a sportpályákat. Mindezt a kétmilliárdos összeg töredékéből is meg lehetne csinálni, s a sportolni vágyó gyerekek számára is sokkal hasznosabb lenne” – vázolta saját elképzelésüket a fideszes Schneller Domonkos.
„Előre levajazott közbeszerzési eljárást jelentettek meg olyan kritériumokkal, melyek az összes többi pályázó kizárására irányulnak. Biztosak vagyunk abban, hogy végül a Sportmaxot hozzák ki győztesnek” – foglalta össze véleményét a HírExtrának az újbudai Fidesz elnöke, Schneller Domonkos. – „Olyan pénz felhasználásáról döntöttek, mely nem áll rendelkezésére az önkormányzatnak. Az önkormányzat nagyon nagy bajban van anyagilag, ugyanis több olyan bevétel, amivel a 2009-es költségvetés megalapozásánál terveztek, nem folyt be. Azt a 360 millió forintot ráadásul, mely az egyszeri megszerzés ellenértéke lenne, hitelfelvételből fedeznék” – folytatták a Schnellerék.

Portálunk természetesen megkereste Molnár Gyula polgármestert is, aki szerint az igazi kérdés – melyre a Fidesznek egyértelmű választ kell adnia – az, hogy sok-e az a 0,8 százalék, melyet a kerület rendes évi költségvetéséből sportra fordítanak ezzel a pályáztatással. „Ha soknak tartják, akkor azzal még nagyon sokáig hajlandó leszek vitatkozni, ha pedig nem, hát mondják meg, hogy szerintük hogyan lehetne ezt jobban elkölteni” – magyarázta a helyzetet Molnár (ezt egyébként megtette a Fidesz, lásd keretes írásunkat).

Molnár GyulaMolnár azt is hangsúlyozta, hogy „az a közbeszerzési pályázat, melyre csak egyetlen jelentkező akad, még lehet jogszerű, és nem jelent egyből közbeszerzési korrupciót”, holott senki nem vádolta nyíltan semmiféle jogszerűtlenséggel. Sőt a polgármester a kerület rossz anyagi helyzetét is cáfolta, s politikai aljasságnak nevezte a fideszesek híreszteléseit.

Mindenesetre ismét létrejött az elmúlt évekre annyira jellemző politikai patthelyzet. Amíg Molnár Gyula szerint olyan pénzt akarnak számon kérni rajta a fideszesek, amit még el sem költöttek, addig Schnellerék amondóak, hogy az elköltött pénzekről már nincs értelme beszélni.

Pont, mint a Parlamentben, előrelépés nélkül...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

megmondom
2009. augusztus 26. 18:29
Schneller?
Paraszt.
Imres
2009. augusztus 26. 09:45
Molnár?
Paraszt.
Phil Ivey
2009. augusztus 26. 09:31
Pffff, vajon mennyit kaphatnak Molnárék ezért a Sportmaxtól?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását