2024. május 14. - Bonifác

Büszkék lehetünk kapcsolatunkra Izraellel

Minden oka megvan Izraelnek és Magyarországnak arra, hogy büszke legyen kétoldalú együttműködésének eredményeire, kiváló kapcsolataikra.
2009. szeptember 7. hétfő 17:01 - HírExtra
A két országnak politikai, tudományos, kulturális, gazdasági és kereskedelmi területen is kiválóak a kapcsolatai. Azonban e jó viszony ellenére sem szabad elfelejtenünk, hogy a II. világháború alatti magyar hatóságok felelősek voltak a holokauszt megtörténtéért. Nem feledhetjük, hogy hatszázezer magyar zsidót pusztítottak el a náci népirtásban. Gondoskodnunk kell arról, hogy egy ilyen tragédia soha többé ne történjen meg Magyarországon - mondta Szabó Vilmos.

A konferencián a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokról, Izrael és az Európai Unió kapcsolatáról, valamint Izraeli közel-keleti helyzetéről tartottak előadásokat diplomaták és e témák nemzetközileg elismert, legjobb szakértői.

Fónagy János (Fidesz), a parlament magyar-izraeli bizottságának elnöke kijelentette: a magyar-izraeli kapcsolatok fejlődésének szilárd elvi alapja, hogy mindkét ország demokratikus berendezkedésű. Egy másik fontos kapocs, hogy az Európai Unión belül Franciaország és Nagy-Britannia után Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség. Ez a közösség pedig érdekelt a kapcsolatokban, "megmaradásához szüksége van Izrael segítségére, támogatására és adott esetben védelmére.". Ezenkívül Izraelben jelentős azok száma, akik számon tartják, hogy a történelmi Magyarország területéről származnak. Sokan közülük ma is kötődnek Magyarországhoz, és tesznek a kapcsolatok fejlődéséért - mondta.

"Ellenzéki politikusként hangsúlyozom: az Izraellel kapcsolatos politika közmegegyezésen alapszik Magyarországon, a parlamenti képviselők alapvető kérdésekben egyetértenek. Egyetértünk abban, hogy Magyarországnak erkölcsi kötelessége hozzájárulni Izrael stabil létéhez, Izraelnek joga van a biztonsághoz" - jelentette ki Fónagy János.

Terényi János, a konferencia egyik társszervezőjének, a Magyar Külügyi Intézetnek az igazgatója elmondta: azért rendeztek konferenciát konkrét kérdésekről - nem pedig hagyományos ünnepséget - az évforduló alkalmából, hogy ezzel is érzékeltessék a kiváló kétoldalú kapcsolatok szellemét.

A 2006-ban kormányhatározattal létrehozott Magyar Külügyi Intézet (MKI) feladata erősíteni a magyar külpolitikai stratégiai tervezés tudományos hátterét, segíteni a Külügyminisztériumot és minden más kormányzati szervet.

Az MKI mellett szervezője volt a konferenciának Izrael Állam budapesti nagykövetsége, valamint az Izraeli Külkapcsolati Tanács, amely egy pártatlan, nem kormányzati kutató- és vitafórum. A tanácsot a Zsidó Világkongresszus (WJC) kutatóintézetének égisze alatt, a New York-i Külkapcsolati Tanács és a brit Chatham House mintájára, 1989-ben hozták létre izraeli külügyi szakemberek és tudósok, illetve az izraeli társadalom más befolyásos személyiségei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

galamb tamás
2009. szeptember 8. 06:27
elszomorító hogy ilyeneket nyilatkozgat a Magyar külügyi államtitkár!Miért büszke? Mert lenéznek bennönket? Mocskos GOY-nak tartanak? Vagy mi a jó édes anyjáért? Szemét tetű!
p-Aga
2009. szeptember 7. 17:58
Büszkék? Csak akkor, ha ez a kölcsönös előny alapján működik! Ja! És akkor ha nemcsak ők élvezik ezeket a "kölcsönös" előnyöket. Hogy is kommentálta anno Simon Perez...?
berklac
2009. szeptember 7. 17:13
Repdes a szívem az örömtől !!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását