2024. május 2. - Zsigmond

Évadnyitó a Magyar Állami Operaházban

éggyel bővült a Magyar Állami Operaház (MÁO) örökös tagjainak névsora, a címmel újonnan elismertek hétfőn, az évadnyitó társulati ülésen vehették át az erről szóló oklevelet.
2009. szeptember 8. kedd 06:35 - HírExtra
A társulati ülésen számos elismerést, emlékplakettet adtak át a ház aktív és néhány nyugalmazott munkatársának, valamint nyilvánosságra hozták, hogy kik kerültek az örökös tagok sorába.

A közlés Melis György tiszte, de a gyengélkedő énekes helyett a főigazgató adta át az oklevelet Kincses Veronika Kossuth-díjas magánénekesnek, aki nemcsak örökös tag, hanem mesterművész címet is kapott. Ugyancsak kettős címmel ismerték el Miller Lajos Kossuth-díjas baritont is.

Örökös tag lett Oberfrank Géza karmester, az operastúdió vezetője, a berlini Komische Operben egykor Walter Felsenstein munkatársa is. Egy posztumusz örökös tagot is megválasztottak: a feledhetetlen karataktertenor Kishegyi Árpád helyett leánya, Kishegyi Júlia vette át az oklevelet. Kishegyiről mintázta egyébként Szász Péter rendező az 1944-es magyar ellenállásról szóló filmjében a kisebbik pékfiút, a kis Lapat alakját. A Melis Görgy-díjat Bazsinka Zsuzsanna vehette át.

Mint tavaly, idén újabb értékes relikviát adományozott a MÁO-nak Békés András címzetes főrendező. Erkel Ferenc Hunyadi László című operája partitúra-kéziratának első hivatalos másolatát. Ez különösen becses ajándék a 125 éves dalszínház évfordulója és a közelgő 2010-es Erkel-év, a zeneszerző születésének 200. évfordulója előtt.
Az előző évad mérlegét megvonva Vass Lajos főigazgató emlékeztetett rá, hogy a 11 bemutató, a mintegy 300 előadás erőltetett tempónak bizonyult. Idén 6 opera és 2 balettpremier lesz, de az előadások száma nem csökken, hiszen a közönség érdeklődése sem fogy, a bérletesek száma például nőtt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy szeptember 26-án egy nagyszabású gálaesttel, 27-én pedig a 125 évvel ezelőtti nyitóprogram "klónjával" ünneplik az évfordulót. Az alaklomra fotóalbum és egy 4 CD-ből álló gyűjtemény jelenik meg a legszebb zenei emlékekből.
Fischer Ádám főzeneigazgató zárta a társulati ülést azzal, hogy marad főzeneigazgató, nem hagyja el a házat, sikerült olyan megoldást találniuk, amivel csupán a közalkalmazotti jogviszonyból lépett ki.

A most kezdődő és a következő évad programja, egyebek között Erkel- és a kettős Mahler-évforduló (születése 100. és halála 150. évfordulója) komoly feladatokkal jár és nagy lehetőséget kínál arra, hogy az ország egyik első számú kulturális központja felhívja a világ figyelmét Magyarországra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását