2024. május 5. - Györgyi

Sólyom a Bükki Nemzeti Park gyalogtúrázik

Sólyom László a túlnyomórészt szlovák kisebbség lakta Répáshután kezdte meg Értékőrző Tájak és Emberek Magyarországon elnevezésű országjáró sorozatának nyolcadik állomását pénteken délután, a vasárnapig tartó látogatás helyszíne ezúttal a Bükki Nemzeti Park.
2009. szeptember 18. péntek 17:29 - HírExtra
Sólyom László 2007 januárjában országjáró sorozatának első állomásaként a Körös-Maros Nemzeti Parkba látogatott.

Ezt követően felkereste a Fertő-Hansági és Őrségi Nemzeti Parkot, az Aggteleki Nemzeti Parkot, majd a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot, később a Duna-Dráva Nemzeti Parkot, majd a Hortobágyi Nemzeti Parkban tett látogatást. Idén májusban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park működési területét tekintette meg, a mostani túra a sorozat nyolcadik állomása.

A Bükki Nemzeti Park szívében lévő, több mint ötszáz méter magasságban fekvő, Egertől és Miskolctól egyaránt 30-30 kilométerre lévő Répáshutát több mint két évszázada alapították a jobb megélhetést kereső szlovák, ruszin és német üveghutás mesterek, akik az üveggyártás felhagyását követően mészégetéssel, faszénégetéssel és fakitermeléssel foglalkoztak. A megélhetés és letelepedés alapját az erdő adta, és adja a mai napig.

A falu egyre népszerűbb kirándulóhely, köszönhetően a helyiek vendégszeretetének, a háborítatlan természetnek.

A répáshutai pihenőt követően a köztársasági elnök csaknem háromórás gyalogtúrára indult a Bükkbe. A hegység változatos karsztjelenségei, barlangjai, szurdokvölgyei és kiemelkedő sziklabércei, valamint növény- és állatvilágának ritkaságai évről évre látogatók százezreit vonzzák.

Az ország első hegyvidéki nemzeti parkja 1977-ben nyerte el címét, jelenleg 43.254 hektár védett területet foglal magába. A védett terület kétharmada Borsod-Abaúj-Zemplén, harmada Heves megyéhez tartozik, 97,7 százaléka állami tulajdonban van. Kezelője szinte kizárólag két erdőgazdaság: az egyik az Egererdő Rt. a Bükk nyugati felén, a másik az Északerdő Rt. a Bükk keleti felén.

Szombaton az államfő Felsőtárkányban részt vesz a nemzeti park bemutatkozásán, majd továbbindul Odorvárra, hogy a térség erdőgazdálkodásáról és madárvédelmi programjáról tájékozódjon. Még ezen a napon találkozik a térség polgármestereivel, majd a Thummerer pincészetben neves egri borászok tájékoztatják a borvidék problémáiról.

A köztársasági elnök Tarnabodon találkozik a befogadó falu program létrehozóival. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ezen a településen egy modellértékű foglalkoztatási és hajléktalanokat befogadó programot hozott létre.

Ugyancsak szombaton az államfő a visontai Mátrai Erőműbe látogat, itt a tervek szerint megismerkedik az üzem korszerű kéntelenítő rendszerével, és egyúttal bemutatják neki a külszíni bányászat utáni rekultiváció módszereit is.

A látogatás utolsó napján, vasárnap Sólyom László a nemzeti park nógrádi területén, Ipolytarnócon megtekinti a Bükkábrányban feltárt, mintegy nyolcmillió éves ősfák maradványait, majd részt vesz a "Regionális határmenti együttműködések" elnevezésű találkozón, ahol többek közt szó lesz az Ipoly-hidak építéséről, a határmenti vasútfejlesztésekről, valamint a Szlovákiát és Magyarországot egyaránt érintő, közös természetvédelmi vállalkozás, a Novohrad-Nograd Geopark létrehozásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását