2024. május 20. - Bernát, Felícia

Sportot űznek a politikából

Ami régen még majdhogynem fővesztéssel járt, mára lassan divattá vált: egykori és jelenlegi sportolók tömkelege vállal szerepet a politikában. A HírExtra a politikussá vált sportolók között kutakodott.
2009. szeptember 24. csütörtök 18:02 - Gedei Szilárd

Más úton

Olyan egykori sportoló is akad, aki érthető módon nem a pártpolitikában kezd neki karrierje felépítésének, hanem a sportpolitikában. Simóka Bea néhány hónapja már nem csak négyszeres világbajnok öttusázónak vallhatja magát, hanem sportszakállamtitkárnak is. A MOB-ban is komoly tisztségeket betöltő sportolónő úgy kapta meg ezt a komoly tisztséget, hogy 2005-ben sikerült megszereznie jogi szakvizsgáját. Kinevezése óta azonban sikerült kiérdemelnie a legaktívabb sportos államtitkár megtisztelő címet: a szerkesztőségünkbe érkező heti hét-nyolc, sőt néha több, az Önkormányzati Minisztérium által küldött sport témájú esemény meghívóján rendszerint ott szerepel a neve, mint az esemény résztvevője.

Akik buktak


Szabó István Pál sztorija már nem ennyire szép. A sportberkekben csak Cocaként emlegetett egykori jégkorongozó 2006 júliusáig volt a Ferencváros hokicsapatának vezetőedzője, közben pedig az FTC elnökségének tagja. Mellesleg a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) budapesti elnöke, sőt ferencvárosi polgármesterjelöltje is volt egy időben. Ma már egyik „tisztségét” sem tölti be, ellenben az alig ismert Társadalmi Igazságosság Pártjának lelkes alelnöke…

Szintén nem sikerült maradandót alkotnia egykori kiváló kalapácsvetőnknek, Gécsek Tibornak sem. Gécsek 2002-ben döntött úgy, hogy a Fidesz-MDF színeiben elindul a szombathelyi önkormányzati választásokon, azonban nem jutott mandátumhoz. Még a megmérettetés előtt beszélt motivációjáról, s a sportolók politikussá válásának akkor még talán ijesztő folyamatáról: „Négy éve, ismert sportolóként sokat gondolkodtam: megszólaljak-e a nyilvánosság előtt, elmondjam-e hová teszem le a voksomat. Úgy éreztem, hogy ez mindig óriási felelősséggel jár. A közéleti személyiségek fokozatos politikai szerepvállalása társadalmi jelenség. Először a tudományos életben tevékenykedők, majd a színészek vették a bátorságot, végül a jelenség begyűrűzött a sportba is. Ez a gyors fejlődés a felnőtté válásunk jele. Még mindig nagyon fiatalok vagyunk, de a korral járó változás már szemmel látható”.

Ebből is látszik, hogy sportolói pályafutás ide vagy oda, nem mindenkiből válik feltétlenül sikeres politikus az élsport befejezése után. Bármilyen színeket is ölt magára a pártrendezvényeken…

A magyar és külföldi sportolók politikai szerepvállalását taglaló cikksorozatunkat hamarosan folytatjuk többek között Egerszegi Krisztinával, Vitalij Klicskóval, Grosics Gyulával és Bud Spencerrel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását