2024. május 2. - Zsigmond

A kárókatona lesz a jövő év madara

A kárókatonát választotta a 2010. év madarává a Német Természetvédelmi Szövetség (NABU). A pénteken bejelentett döntés heves tiltakozást váltott ki halászok és horgászok körében.
2009. október 9. péntek 20:38 - HírExtra
A magyarországi élővizeken is rendszeresen előforduló kárókatona csaknem lúd nagyságú: testhossza 90-95 centiméter, súlya elérheti a 3 kilogrammot. Színezete sötét, messziről feketének látszik, torka és fejének oldala fehér. Telepesen költ, fészkét kizárólag fákra rakja. A vadludakhoz hasonlóan nyújtott nyakkal repül, a csapat V-alakú formációt ölt a levegőben.
A NABU azzal indokolta a döntést, hogy évente ma is 15 ezer kárókatonát lőnek ki német földön, és hogy a halászok és horgászok irtóhadjárata következtében a halevő madár hosszú időn át a kipusztulás szélén állt. Ma már viszont 24 ezer költőpárt tartanak nyilván Németországban.

A német halászok, illetve a sporthorgászok szövetsége éles hangon bírálta a NABU döntését, amelyet "rendkívül bosszantónak" neveztek. Állításuk szerint az Európában élő mintegy 2 millió kárókatona (Phalacrocorax carbo) "fenyegetést jelent a halászatra"; az elmúlt télen számos élővíz halállományát "de facto felzabálták a kárókatonák". Német földön pedig számos ivadéknevelő és halastó tulajdonosát a csőd szélére sodorták a falánk madarak.

A NABU ezzel szemben azt állítja, hogy a kárókatonák nem fenyegetik a természetes halállományt, és egyetlen halfajt sem veszélyeztetnek. A szövetség szóvivője mindazonáltal elismerte, hogy "problémák adódhatnak" ivadéknevelő telepek és halastavak környékén. E helyeken viszont megfelelő óvintézkedésekkel - például ritka szövésű, erős anyagból készül, jól látható dróthálókkal, vagy pedig optikai és akusztikai jelzésekkel - van lehetőség a halállomány védelmére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását