2024. április 29. - Péter

Átadták a Nagy Imre Érdemrendeket

Nagy Imre Érdemrendet adott át Sólyom László köztársasági elnök öt kitüntetettnek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján pénteken a budapesti Sándor-palotában; az elismerésekhez gratulált Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnöke.
2009. október 23. péntek 13:44 - HírExtra
A miniszterelnök előterjesztésére Nagy Imre Érdemérmet kapott az államfőtől Bak János, a Közép-Európai Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, professor emeritus, Holló József Ferenc altábornagy, a hadtudományok kandidátusa, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeuma főigazgatója, Horváth Miklós hadtörténész, az MTA doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára, Tempfli József nyugalmazott római katolikus megyéspüspök és Ujságh Tibor nyugalmazott tanár.

Katona Béla köszöntő beszédében rámutatott: "nem az az igazi nagy politikus, aki (...) tapsvihart arat, még az sem, aki megnyeri a választásokat, hanem az, aki (...) meg tudja teremteni a nemzet egységét". Nagy Imre mártír miniszterelnök a nemzet egységének megteremtéséért az életét is feláldozta, igazi nagy államférfi volt - hangsúlyozta.
A házelnök kifejezésre juttatta: a Nagy Imre Érdemrendet alapítók gondoltak arra, hogy nemcsak azok érdemesek az elismerésre, akik hősök voltak, hanem azok is, akik "szorgos munkájukkal tesznek a társadalmi párbeszédért, a társadalmi megegyezésért, a nemzet egységéért". Mint eddig minden alkalommal, "jó helyre kerültek az idén is a kitüntetések" - tette hozzá.

Személyes élményként megemlítette, hogy 12 évesen ő is ott volt 1956. október 23-án este a Kossuth téren, és hallotta Nagy Imrét beszélni. Akkor még ugyan nem értett mindent a körülötte zajló eseményekből, azt sem tudta, hogy "politikát csinálnak" az ott jelen lévők, de azt érezte, "mintha egyszerre dobogott volna a szívük".

A Nagy Imre Érdemérmet a hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke, a nemzet egységének megvalósítása, a békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenység elismeréseként adományozzák minden évben október 23. alkalmából. A kitüntetést az Országgyűlés 2002 szeptemberében alapította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását