2024. május 2. - Zsigmond

A politikai hülyeség ellen nincs védőoltás

A járványügyi felkészítés ügyét, a védőoltás kérdését nem kellene a politika mocsarába rángatni - mondta Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának szocialista elnöke vasárnap az MTI-nek.
2009. október 25. vasárnap 13:25 - HírExtra
A szocialista politikus Pesti Imrének, a Fidesz szakpolitikusának vasárnapi sajtótájékoztatójára reagált; ezen Pesti Imre azt mondta, hogy amit az új típusú influenzával kapcsolatban el lehetett rontani, azt a kormány el is rontotta, ahol pedig hazudni volt alkalom, ott azt megtette. Hozzátette: a kormány ezzel hozzájárult ahhoz, hogy bizalmatlanság, hiteltelenség alakult ki az oltóanyag körül.

Kökény Mihály szerint sajnálatos, hogy nyilatkozatával Pesti Imre felrúgta azt a politikai konszenzust, ami a járványügyi biztonság kérdésében hetek, hónapok óta létezik a pártok között az Országgyűlés Egészségügyi bizottságában. Mint mondta, a bizottságban a lakosság biztonságérzetét javító, oltóanyagpárti álláspont alakult ki. Ebben a témában a közelmúltban egy egyhangúlag elfogadott állásfoglalást is kiadtak.

Felhívta a figyelmet arra: az oltóanyagot gyártó Omninvest Kft. 15 éve állít elő szezonális influenza elleni oltóanyagot - eddig több mint húszmilliót - és eddig semmilyen probléma nem adódott az oltásokkal kapcsolatban. A szezonális influenza elleni oltóanyagok pedig ugyanazzal a technológiával készülnek, mint a H1N1 vírus elleni oltóanyag.

Pesti Imre kifogásolta, hogy a kormányzat államtitokként kezelte a vírusellenes szerek mennyiségét és bizonytalan az oltóanyagot gyártó cég tulajdonosi háttere is. Kökény Mihály erre reagálva hangsúlyozta: elégséges mennyiségű és minőségű oltóanyag áll rendelkezésre, ebből többszázezer oltást már be is adtak. Semmi köze ehhez a tulajdonosi háttérnek, az az érdekes, milyen minőségű az oltóanyag és milyen védettséget képes elérni - szögezte le.

Mint mondta, az antivirális készletek pedig azért titkosak, mert 1995 óta a törvény úgy rendelkezik, hogy az egészségügyi tartalékkészletek az államtitkok körébe tartoznak, ennek megváltoztatását pedig a Fidesz soha nem kezdeményezte.

Megjegyezte: Magyarországon a szakmai közvélemény túlnyomó többsége oltáspárti, abból kiindulva, hogy a védőoltás esetleges szövődményei kockázatának az előfordulása eltörpül a H1N1-fertőzés okozta szövődmények veszélyessége mellett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását