2024. április 30. - Katalin, Kitti

A Fekete Párduc védhetetlen öngólja

Grosics Gyula, a legendás Aranycsapat hálóőre úgy határozott: Eszterházy Péter íróval, Ferge Zsuzsa szociológussal, vagy Bálint gazdával ellentétben visszapasszolja a részére felajánlott fővárosi díszpolgári címet.
2009. november 5. csütörtök 08:04 - Nagy András
A megsárgult Népsportokban jószerivel csak Fekete Párducként emlegetett portás az Echo tévé kedd esti műsorában indoklásul közölte: átnézte a névsort, és az volt az érzése, hogy mint egyfajta "díszpinty virít" ott, mert egyedüli jobboldali emberként kapta volna meg a díjat.

Egyebek mellett pedig azt mondta: az is eszébe jutott, hogy "Sztálin és annak bolsevik bandája" még most is díszpolgára a fővárosnak, ezzel a gondolattal pedig nem tudott kibékülni, így rögtön nemet mondott.

Eleve érdekes, hogy Grosics pusztán az egykori szovjet generalisszimusz nevét emelte ki a ma már több mint nyolcvan magyar hírességet, művészembert, tudóst, sportolót vagy épp nagy formátumú politikust tömörítő listáról, ám a félreértések elkerülése érdekében talán jó lesz tisztázni a következőt.

„J. V. Sztálin nem tekinthető a Fővárosi Közgyűlés, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Köztársaság fővárosa, Budapest díszpolgárának.” – áll a Fővárosi Közgyűlés 2004. április 29-én megtartott ülésének jegyzőkönyvében.

A rendszerváltás után ugyanis újjászerveződött a Fővárosi Közgyűlés, s az állampárti béklyótól megszabaduló városháza egyik első intézkedése az volt, hogy újraalapította a díszpolgári címet. Méghozzá úgy, hogy a kitüntetés kizárólag azokat illesse, akik azt valóban kiérdemlik. Sztálin természetesen azonnal lekerült a listáról.

Idővel azonban terjedni kezdett az a (fő)városi legenda, hogy a vaskezű diktátor változatlanul tagja a budapesti klubnak. A politikai felhangokkal zavart viták lezárása érdekében ezért 2004-ben külön határozatot hozott a közgyűlés, melyet 52 igen, 0 nem és 0 tartózkodás mellett fogadott el, minden kétséget kizáróan kinyilvánítva, hogy a kegyetlen grúz többé nem említhető egy lapon Göncz Árpáddal, Garas Dezsővel vagy az éppen a napokban elment Dargay Attilával.

Hogy egyedüli jobboldaliként kapta volna meg Grosics a díjat? Maradjunk annyiban: a megboldogult Nemzeti Párt színeiben (is) politizáló egykori miniszterelnök gróf Apponyi Albert, a rendszerváltás után az MDF-ben, majd a Fideszben is komoly tisztséget betöltő Gyarmati Dezső, az utóbbi években állítólagos ügynökmúltjával, illetve Gyurcsány-ellenes akcióival figyelmet keltő Kárpáti György, netán a szeretett játszótárs Puskás Öcsi aligha tekinthető baloldali és/vagy liberális érzelmű személyiségnek.

Persze mindenkinek szíve joga arról rendelkezni, melyik plecsnit hajlandó elfogadni, és melyiket nem. Ám ezzel a mostani döntésével és a hozzá tartozó magyarázattal az a Grosics Gyula, aki valaha annyiszor rendelt el zárlatot a magyar csapat kapuja előtt, hogy a világ magyarsága már egy emberként lélegezhetett fel, ha nevével kezdődött a nemzeti tizenegy összeállítása, az ország „nem jobboldali” fele előtt végérvényesen lehúzta a rolót.

Azt pedig, hogy a nemzet ikonjaként tisztelt hős elutasító gesztusa mit üzen ennek a pártárkokkal barázdált, végtelenül átpoliziálódott országnak, majdnem szügségtelen ecsetelni. Ugyanazt, amit az '56-os forradalom félszáz éves jubileumán az akkori miniszterelnök jobbját el nem fogadó állami kitüntetetteké. Akik közül volt, ki azzal indokolta cselekedetét: "magyar ember vagyok".

A nyolcvanháromszoros válogatott kapus ennél finomabban fogalmazott, ám a Magyarországnak rúgott öngólja így is védhetetlen. Mint mondta, "megtisztelő, hogy egy ország fővárosának díszpolgára lehet, de nem mindegy, hogy milyen körülmények között, kitől, hogyan és miért kapja a címet".

Tekintse meg ön is a listát!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását