2024. május 2. - Zsigmond

GDP visszaesés várható?

Érezhetően lassulhatott a magyar gazdaság teljesítményének visszaesési üteme az elmúlt negyedévben - jósolták a harmadik negyedévi előzetes GDP-becslés közzététele előtt londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint a magyarországi recesszió a második három hónapban elérhette mélypontját.
2009. november 12. csütörtök 19:35 - HírExtra
A Cityben konszenzussá kezd válni, hogy a magyar gazdaság jövőre már növekedni fog. Az MTI által előrejelzéseikben szemlézett nagy citybeli házak közül a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlege éves összehasonlításban 6,8 százalékos visszaesést jósol a harmadik negyedévre, a második negyedben mért 7,5 százalékos éves GDP-mínusz után.

A cég szerint a nettó kereskedelmi mérleg jelentős pozitív hozzájárulást adhatott a vizsgált három hónapban a hazai össztermékhez, és a vállalati szektor raktárkészlet-alakulása is jó eséllyel kisebb teher volt a gazdaság teljesítményén, mint korábban. A végfogyasztói szintű belső értékesítés azonban valószínűleg még csökkent a harmadik negyedévben a JP Morgan londoni elemzői szerint.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési csoportja 6,9 százalékos éves összevetésű GDP-csökkenést vár a harmadik negyedévről. A cég szerint a magyarországi recesszió a második három hónapban túljutott a mélyponton, ám "a kilábalás csak nagyon fokozatos lesz". A konszenzusnál kissé borúlátóbbak a Goldman Sachs londoni elemzői, de ők is az előzőnél kisebb, 7,1 százalékos éves visszaesést várnak az elmúlt negyedévről. A cég várakozása szerint mind a nettó export, mind a vállalati szféra raktárkészlet-alakulása pozitív hozzájárulást adott a harmadik negyedév magyarországi gazdasági teljesítményéhez, a fogyasztás és a beruházások azonban egyelőre visszahúzó erőként hatnak.

A jövő évi kilátásokkal kapcsolatban a londoni City derűlátóbb a hivatalos prognózisnál, számos olyan előrejelzés van forgalomban ugyanis, amely 2010-re már növekedést jósol a magyar gazdaságban. A Bank of America-Merrill Lynch nemrég kiadott londoni helyzetértékelésében az állt, hogy a cég által 6,6 százalékosra becsült idei egész évi magyarországi visszaesés után jövőre 0,2 százalékos, 2011-ben pedig már robusztus, 4,5 százalékos magyar reálnövekedés várható. Jövőre a JP Morgan bankcsoport londoni elemzői is gazdasági növekedést várnak Magyarországon; ez a cég fél százalékos GDP-pluszt valószínűsít 2010-re.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását