2024. május 7. - Gizella

Tovább csökkent az új autók száma

Októberben is zuhant, az egy évvel korábbihoz képest 72,1 százalékkal 3590-re esett vissza a Magyarországon forgalomba helyezett új autók száma, az év első tíz hónapjában pedig 60,3 százalékkal 52.892-re csökkent a Jato Dynamics nemzetközi autóipari piackutató cég pénteken közétett legfrissebb adatai szerint.
2009. november 20. péntek 12:44 - HírExtra
Az uniós országok közül Romániát és Bulgáriát nem, Norvégiát és Svájcot viszont tartalmazó 27 európai országot vizsgáló kimutatás szerint októberben a magyarországi visszaesésnél csak Lettországban mértek nagyobbat, ahol 72,5 százalékkal csökkent az új autók száma.

A piackutató cég szerint az autóipar csak lassan lábal ki a válságból, és csak a nemzeti akciók miatt javultak egyes országokban a számok. A közleményben megjegyzik, hogy a mutatók a tavalyi, már recesszió-sújtott, de még akciók nélküli piachoz viszonyított eredményeket tükrözik.

A közleményben idézik David Di Girolamót, a Jato vezetőjét, aki szerint a mostani adatok felületes vizsgálata arra enged következtetni, hogy a nagyobb piacok már biztos léptekkel menetelnek a válságból kifelé, az adatok mélyére nézve viszont be kell látni, hogy a jelenlegi értékesítések nem feltétlenül a természetes fogyasztói igényeket elégítik ki, valamint a válság előtti eladási számokat még így, akciókkal sem sikerült elérni.

A márkák közül októberben is a Volkswagen volt az első, második a Renault lett, a harmadik helyen a Ford végzett. Az idei és a tavalyi év első 10 havi adatát nézve azonban csak a Volkswagennek, a Fordnak és a Fiatnak sikerült új autó eladásait növelni a legkedveltebb 10 márkából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását