2024. május 3. - Tímea, Irma

Orbán blöffje

Orbán Viktor kiváló politikus, ezt még ellenfelei is elismerik. Igaz, nem biztos, hogy eme jelző egyértelműen pozitív kicsengésű, ha az emberi lélekre aggatjuk. Akárhogy is, Orbán megint ügyesen sakkozott.
2009. november 25. szerda 14:19 - Pénzes Dávid

Tyúkszemre lépés

Putyin személyesen fogadta Orbánt, hogy elbeszélgessen vele furán hangzó terveiről. Nem véletlenül, hiszen az oroszok Putyin alatt nem tettek mást, mint éppen az energiakérdést emelték külpolitikájuk meghatározó elemévé. Putyin számára ezért ez különösen érzékeny terület, és Magyarország ebből a szempontból kicsinysége ellenére is meghatározó jelentőségű.

Egyrészt itt vezet keresztül nemsokára mindkét gázvezeték (a Nabucco és a Déli Áramlat), Európa felé, másrészt jelenleg Magyarország függ a legjobban az uniós államok közül az orosz gáztól. Ez pedig egy jelentős „sakkban tartó” tényező. Nem lehet jó érzés Putyinnak egy ilyen jó alkupozíciót veszélyeztetve látni.



Orbán pedig nagy játékosok módjára rögtön kicselezte Putyint: a gáz helyett atomerőművet akar. Ez pedig természetesen nem mehet az oroszok nélkül, hiszen a paksi komplexumot is ők építették, az urán dúsítását is ők végzik, ha bővíteni akarunk, csakis az ő segítségükkel tehetjük. Orbán a gázt atomra cserélné, de a szállító maradna. Ezzel ugyan gázfüggőségünket csökkentené, de az oroszokra ugyanúgy szükségünk lesz. Legalábbis egy darabig.

Ésszerű csere, ráadásul Putyin nem nagyon tehet mást, minthogy belemenjen. Nehezen lenne megmagyarázható az ellenkezés. Pedig tény, hogy az atomerőmű üzemeltetése, vagy a fűtőanyag beszerzése, nem feltétlenül kell, hogy örökre orosz segítséggel történjen. Összességében, ha ez megvalósulna, akkor Oroszország jól járna, Magyarország pedig még jobban.

Politikai befolyás

A másik, amiért Orbán az energiakártyát elővette a szocialista politikusok illetve a hozzájuk köthető gazdasági körök visszaszorításának igénye. Az orosz gázkereskedelemben számtalan sötét folt van, sokan az orosz-ukrán maffiát is felfedezni vélik az ügyletek mögött, ami Magyarországon is csápokat eresztett, és ehhez politikusokat is segítségül kértek.

Mindenféle személyes vádaskodástól eltekintve könnyű belátni, hogy a volt kommunista elit jóval közelebbi kapcsolatot ápol a szovjet utódállamokkal és Oroszországgal, mint a sokszor „nyeretlen kétéves” fiatal demokraták. Gyurcsány és Putyin kiváló viszonyát pedig jól ismerjük. Orbán egyszerűen csak megpróbálja a maguk gesztenyéjét kikaparni.

Erre mutat Fónagy János fideszes képviselő bejelentése, aki Orbán hazatérése után nem sokkal erőteljesen kikelt az (állami) Magyar Villamos Művek azon szándéka ellen, hogy az részesedést vásároljon az EMFESZ nevű Gazpromos hátterű magyar gázkereskedő cégnél.

A magyar energiapiaci játékba Orbán Viktor beszállása tehát nem véletlen, valódi célja minden bizonnyal az, hogy a Fidesz is bele tudjon szólni a hatalmas profitú cégek irányításába, de legalábbis ne a leendő kormányfő feje felett szülessenek meg a döntések.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását