2024. április 30. - Katalin, Kitti

Már 146 áldozat van

A permi tűz áldozatainak száma vasárnap 146-ra emelkedett, a kórházban kezelt több mint nyolcvan sérült mintegy harmadának az állapota súlyos, életveszélyes.
2009. december 13. vasárnap 16:43 - HírExtra
Permben az emberek az orosz szokásoknak megfelelően vasárnap, a katasztrófát követő kilencedik napon virágokat vittek a december 5-re virradó éjszaka kigyulladt Sánta ló klubhoz és gyertyákat gyújtottak a helyszínen. A virágok és gyertyák között az áldozatok fényképét helyezték el. A város ortodox templomaiban vasárnap gyászistentiszteleteket tartottak a halottak emlékére.

Az ügyészség vasárnapi közlése szerint a katasztrófát a tűzrendészeti felügyelő hanyagsága okozta. Az ügyészség a klubot 2007-ben vizsgáló felügyelő nevét említette meg, aki pusztán formális ellenőrzést hajtott végre, s nem tanulmányozta a műszaki adatokat. Még így is 7 szabálysértést rögzített, s egyebek között megállapította, hogy a mennyezetet fűzfavesszőkből készült szövedékkel díszítették. A felügyelő ennek dacára csupán azt írta elő, hogy a gyúlékony anyagot kezeljék tűzállóságot biztosító vegyszerrel. A vonatkozó iratokat vádemelési javaslattal továbbították az illetékes helyre.

Büntetőeljárás fenyegeti a műszaki engedélyt kiadó hivatal munkatársait is. Az ügyészség vasárnap bejelentette, hogy a klubnak 2007-ben kiadott műszaki engedély hamisított, ugyanis már 2004 elején bővítették a helyiséget, befalazva a nagy kirakatablakokat, de az engedélyben még a korábbi, mintegy 200 négyzetméterrel csekélyebb alapterület szerepel. Hasonló a helyzet a szövetségi illetékes hatóságok által szintén 2007-ben kiadott műszaki engedéllyel is. Ezért a műszaki hivatalok illetékesei ellen is büntető eljárás indítását javasolta a permi ügyészség.

A tűz, amely december 5-re virradó éjszaka tört ki a Moszkvától mintegy 1200 kilométerre keletre lévő Perm belvárosi szórakozóhelyén, a legújabb kor legtöbb áldozatot követelő katasztrófája. Egyelőre a klub egyik társtulajdonosa, igazgatója és művészeti vezetője, továbbá a tűzvédelmi felügyelet vezetője és egy munkatársa ellen indult eljárás, a másik társtulajdonos belehalt sérüléseibe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását