2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kiállítás az örökségvédelem ezévi eredményeiről

Megnyílt a magyar műemlékvédelem, műtárgyvédelem és régészet ezévi tevékenységét bemutató Mustra 2009 című kiállítás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) budai várbeli székházában; a hivatal vezetői a pénteki megnyitón jelentették be a KÖH közszolgáltatásainak elektronizálására irányuló projekt elindulását is.
2009. december 18. péntek 21:24 - HírExtra
"Az eredményeket egybegyűjtve szembesülhetünk azzal, hogy minden nehézség ellenére történik Magyarországon értékvédelem (...), még akkor is, ha ebben a közvetlen állami részvétel kisebb" - értékelte a hagyományosan a Táncsics Mihály utcai székház Örökség Galériájában helyet kapó tárlat jelentőségét Mezős Tamás, a KÖH elnöke.

Mint a kiállítást megnyitó Sólyom László köztársasági elnök hangsúlyozta, a nemzeti identitás alapvető eleme, hogy folytassuk "osztatlanul kapott közös örökségünket", és a KÖH éppen ezt az örökséget védi mindenütt, ahol a magyar nemzet kultúrájának emlékei vannak.

A hivatal 2003 óta minden esztendő fordulóján bemutatja a nyilvánosságnak adott évben végzett munkáját - emlékeztetett az államfő, hozzátéve: idén, összhangban a pécsi és a gyulafehérvári püspökség alapításának ezredik évfordulójával a szakrális tereken volt a hangsúly.

Sólyom László rámutatott, a felújítás csak a munka végállomása, előzőleg kutatni kell, meg kell találni, és tudományosan feltárni az emlékeket, mint ahogy az örökségvédelemhez tartozik a műtárgykivitelek engedélyezése is.

Felbecsülhetetlen a civil társadalom, valamint a helyi hatóságok hozzájárulása az értékek megmentéséhez és bemutatásához - szögezte le az államfő, a példák közt említve a bezerédi Szent Vendel-, a biatorbágyi Szily-kápolnák, valamint a doberdói kápolna felújítását is.

Deme Péter, a KÖH főosztályvezetője a Mustra 2009 megnyitóján jelentette be: megkezdődött a hivatal közszolgáltatásainak elektronizálására, informatikai rendszerének fejlesztésére irányuló projekt, amely 200 millió forintos európai uniós támogatással valósul meg, növelve a külső és belső ügyintézés hatékonyságát.
A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága közreműködésével megrendezett kiállítás 2010. február 20-ig látogatható hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között az Örökség Galériában. Az épület Pincegalériájában ez idő alatt a www.muemlekem.hu örökségvédelmi portál fotópályázatának legszebb képeit bemutató tárlattal találkozhat a közönség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását