2024. május 2. - Zsigmond

Vadai Ágnes koszovóban

Négynapos látogatást tett Boszniában és Koszovóban Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, megajándékozta az ott szolgáló magyar katonákat a karácsonyi ünnepek alkalmából, továbbá tárgyalásokat folytatott mások között a boszniai védelmiminiszter-helyettessel és az EUFOR és a KFOR parancsnokával.
2009. december 20. vasárnap 16:55 - HírExtra
Mint Vadai az MTI-nek Koszovóból telefonon nyilatkozva elmondta, tárgyalópartnerei a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak a magyar katonák teljesítményéről. Az államtitkár Szarajevóban többek között Bernhard Bair tábornokkal, az EU-békefenntartó erő (EUFOR) parancsnokával tárgyalt, aki "elengedhetetlennek" minősítette a magyar katonák részvételét a boszniai misszióban.

Marina Pendes boszniai védelmiminiszter-helyettessel aktuális biztonságpolitikai kérdésekről tárgyalt, és megismételte azt a magyar kérést, hogy a boszniai polgárháború idején felrobbantott mostari híd roncsainak kiemelésében részt vevő magyar műszaki kontingens tiszteletére a magyar fél a híd megmaradt köveiből kaphasson egyet, amelyet a pákozdi békefenntartó emlékhelyen állítana fel, illetve az újjáépült hídon emléktáblát helyezhessen el a magyar utászok tiszteletére, amire a boszniai partner határozott ígéretet tett. Vadai magyarországi látogatásra hívta meg tárgyalópartnerét.

Pristinában az államtitkár a törzstiszti állomány és a korábbi magyar orvosi laboratórium munkatársaival találkozott, és tárgyalt Markus Bentler tábornokkal, a NATO koszovói békefenntartó erőinek (KFOR) parancsnokával, aki a kontingens tervezett átalakításáról számolt be neki. A tábornok hangsúlyozta: fontos, hogy a magyar katonák jelen vannak Pec környékén, és elmondta, hogy a magyar törzstiszti állomány kiválóan végzi munkáját a parancsnokságon.

Ezt követően az államtitkár rendkívüli időjárási körülmények, nagy hóesés közepette a peci táborba érkezett, ahol tárgyalt Roberto D"Alessandro parancsnokkal, majd átadta a magyar katonáknak a minisztérium jókívánságait és ajándékait. Elmondta, hogy a magyar békefenntartók lelkiismeretesen végzik mindennapi feladataikat, és a civil-katonai együttműködés keretében támogatnak különböző helyi intézményeket. Ez - húzta alá Vadai - elősegíti a békefenntartók és a polgári lakosság közötti kiváló kapcsolatok kialakítását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását