2024. május 2. - Zsigmond

Folytatódik a korházintegráció

Az érintett intézmények vezetői kedden tájékoztatón ismertették a január elsejei pécsi kórházintegráció részleteit: jövő évtől megszűnik a Baranya megyei kórház, az intézmény több mint 600 dolgozóját munkaügyi jogutódlással a Pécsi Tudományegyetem (PTE) veszi át.
2009. december 30. szerda 06:26 - HírExtra
A tájékoztatón a sajtó képviselőin kívül részt vettek az intézmények szakmai és gazdasági vezetői is. Ruzsa Csaba, a megyei kórház főigazgatója kijelentette: nem kerül lakat a Rákóczi úti épületre; az ágyak, az orvosok is megmaradnak, és jöhetnek a betegek. Hozzátette: nem lesz gond a betegellátásban.

Hargitai János, a kórházat eddig fenntartó megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke a tájékoztatón bejelentette: kedden 56 millió forintot utaltak át, amelynek köszönhetően már nincs lejárt szállítói tartozása a Baranya megyei kórháznak. Megjegyezte: az intézmény további 1-1,5 milliárdos adósságállományát a megyei önkormányzatnak kell viselnie, amelynek fedezetét még keresik. Imhof Gábor, a PTE gazdasági főigazgatója kijelentette: a terveik szerint az összevonás után másfél évvel lehet nullszaldós az intézmény. Magántőke befektető bevonását rövid távon nem tervezik - tette hozzá.

Horváth Zoltán, a Baranyai megyei kórház korábbi főigazgatója, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára azt mondta: nincs még gyakorlat arra, hogy ekkora költségvetéssel, ekkora személyzettel működjön egy hazai egészségügyi intézmény. Mint mondta, véleménye szerint ezért ez nem is integráció, hanem beolvasztás.

A megyei közgyűlés november elején hagyta jóvá a Baranya megyei kórház és a PTE klinikai központjának január elsejével tervezett összevonását, miután a feleknek az utolsó pillanatban mégis sikerült megállapodniuk a részletekről.

Korábban úgy tűnt, a kórházat fenntartó megyei önkormányzat és az egyetem között zsákutcába jutottak a megbeszélések az integrációról. A két fél korábbi megállapodása ugyanis úgy szólt, hogy a PTE munkaügyi jogutódlással veszi át a kórház több mint 600 dolgozóját, az egyetem azonban meggondolta magát, és ezt inkább áthelyezéssel kívánta volna megoldani. A megyei önkormányzat szerint ez esetben nem garantálta volna semmi, hogy az alkalmazottak ugyanolyan feltételekkel dolgozzanak tovább, mint eddig. Az egyetem végül az utolsó pillanatban elállt ettől a szándékától, így a megyei közgyűlés novemberben elfogadta az integrációt.

A mintegy 4,5 milliárd forintot érő megyei kórház 2010. január 1-jével szűnik meg. Az összevonással átalakul a pécsi ügyeleti rendszer, osztályok, klinikák költöznek el végleg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását