2024. május 3. - Tímea, Irma

Teremtés a MüPában

A Művészetek Palotája 2008-ban csatlakozott az újévi hangversenyek nemes szokásához: Fischer Ádám az esztendő első napján más-más közreműködőkkel vezényli el Haydn alkotását, A teremtést.
2009. december 29. kedd 11:39 - HírExtra
A 200 éve elhunyt Joseph Haydnt A teremtés című oratóriuma (Hob. XXI:2) komponálásakor, 1798-ban már Európa legjelentősebb zeneszerzői között tartották számon. Műveinek megszólaltatására hívta életre a nemzetközi hírű dirigens, Fischer Ádám 1987-ben az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart, amely az ausztriai Kismartonban évente megrendezett Nemzetközi Haydn Fesztivál rezidens együttese.

2010 első napján a Theater an der Wien-nel közös produkcióban adják elő a monumentális darabot; a Freiburgi Barokk Zenekart és a bécsi Arnold Schönberg Kórust vezényli ezúttal Fischer Ádám.

Az est szólistái Annette Dasch (szoprán), Michael Schade (tenor) és Hanno Müller-Brachmann (bariton) lesznek - közölte a Müpa kommunikációs igazgatósága. A koncertet ugyanebben az összeállításban előző este, tehát szilveszterkor a Theater an der Wien-ben játsszák el.

Hagyomány az is, hogy Fischer Ádám aznap délután egy gyermekeknek szóló előadást is tart. A mintegy egyórásra rövidített változat közben a karmester meséli el a gyerekeknek, hogy éppen miről hallanak. Itt Wierdl Eszter (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor) és Cser Krisztián (bariton) lesz a szólista.

A több mint 210 éve töretlen népszerűségnek örvendő oratórium története az őskáosz ábrázolásával kezdődik, hallani a sötétség és a fény szétválasztásáról, a tengerek, a Nap és a Hold, a madarak és a szárazföldi állatok megalkotásáról. A teremtés koronája az ember, őt is megismeri a hallgató, akinek a kórus zengő hálaéneke mond búcsút.

A több mint 210 éve töretlen népszerűségnek örvendő oratóriumot 2009. május 31-én, Haydn halálának 200. évfordulóján, az úgynevezett World Creation Day keretében a világ számos országában és Magyarország sok városában adták elő.

Az oratóriumot, amelyen szerzője két évig dolgozott, 1798 áprilisának végén mutatták be Bécsben. A teremtés azóta az európai zene egyik emblematikus remekműve lett, ikonná vált. A mű a hangversenyélet repertoárjának kötelező darabjai - Bach passiói, Händel oratóriumai és Beethoven Missa solemnise - mellé került. "A teremtésre szükségünk van. Vágyunk arra, hogy valaki ismét megmutassa a világ szépségeit, és azt az érzést közvetítse, hogy jó élni a földön. Ezért válhat A teremtésből a mindenkori újrakezdés zenéje" - ajánlja a kompozíciót a közönség figyelmébe Batta András zenetörténész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását