2024. június 1. - Tünde

2009 leginnovatívabb bizgentyűje

Háromszáz ország szakértőinek döntése alapján idén a Nemzetközi Közúti Közlekedési Unió a leginnovatívabb szerkezetért járó díjával a francia Alstom villamosjármű-gyártó vállalat Citadis elnevezésű villamosát tüntette ki.
2009. december 31. csütörtök 13:21 - HírExtra

Az APS-szerkezet áramvivő sínje szigetelt és fedett, csak a motorkocsi alatti áramszedő "nyitja meg" a 750 voltos áram számára. A villamos elhaladtával pedig újra visszazárja, hogy óvja a szennyezéstől és a balesettől.

Az első, 3-5 kocsiból álló Citadis villamosokat 2003-ban Bordeaux belvárosában állították forgalomba, majd hamarosan eljutott Orleans-ba, Angers-ba, Reims-be, sőt a brazil fővárosba is. Idén már Dubaj is rendelt 11 szerelvényt.

A francia városok esetében a belső városrészek történelmi épületeinek, régi hídjainak és látképének óvása volt a cél az APS-rendszer alkalmazásával, Brazíliavárosban az, hogy elkerüljék a tágas közterületek behálózását vezetékekkel és oszlopokkal, az arab sejkségben pedig az, hogy védekezhessenek a homok ellen.

Sokakban felmerülhet a gondolat, hogy a megoldás igazán nem is új, hiszen 1879-ben már Siemens legelső kísérleti, gördülő villamos zsámolya is alulról kapott áramot, amint az első pesti villamos is 1887-ben a Nyugati-pályaudvar és a Király-utca között. De a metrók zöme sem felső vezetékről, hanem alulsó sínből nyeri az energiát.

Az ősvillamosok esetében azonban éppen az áramütés és az alsó vezeték sérülésének veszélye miatt tértek át a mai drága oszlopos-felsővezetékes-áramszedős rendszerre. Ezt figyelembe véve a XIX. századi problematikus megoldás XXI. századi korszerűsített, felújított változata valóban megérdemelte a díjat.

Az Alstom a világ második legnagyobb sínpályásjármű-gyártó cége. Ők állítják elő a francia TGV távolsági expresszeket, az új AGV motorvonatokat és a sínpályás világrekorderként 526 kilométer/óra sebességet elérő villanymozdonyt is. Magyarországra is szállítanak metrókocsikat.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2018. december 1. 19:37
"Kardos Aladár, kútfeji párttitkár udvarra néző konyhaablakán ismeretlenek 11-én este 9 és fél 10 között behajítottak egy
nyeles kézigránátot, amely azonban az ablakrámának esett és a földre pottyant. Ráadásul a rosszul célzók nem húzták ki
a biztosító szöget sem, tehát nem robbant föl a gránát. A házban akkor 11-en értekeztek, köztük Czigány János addig
és még évtizedekig olajtelepi csúcstitkár, azokban a napokban a MSzMP járási elnökhelyettese és felesége is."
Korabeli, vitatott valóságtartalmú gépelt "dokumentum" anyagából!
Egy volt lovászi forradalmár elbeszélése szerint ez hazugság, a kommunista hatalom provokációs meséje volt!
Google: "Kardos Aladár" idősebb, az 1988-as gyermekgyilkos apja volt!
...
2018. december 1. 18:56
"Kardos Aladár 2008-ban, 20 év letöltött börtön után szabadult. Állítólag a Kiskunság valamelyik városában, helységében éldegél mostanában. Egyik Penny-Market alkalmazta sofőrként, de ittas vezetésen megfogták és elbocsájtották."
"Nem igaz az állítás, miszerint Kardos Hajdú-Bihar megyében telepedett le és ott református lelkészként tevékenykedik. Nagyon buta emberszabásúak terjesztik ezt a hülyeséget és sajnos az internetet sem érik föl az ilyen alacsony szellemi szinttel megvert lények. :D "
...
2018. december 1. 15:52
Kardos Aladár 2018 november végén ismét lebukott!
Kiderült, Szombathelyen élt - álneveket használva. Csinált egy brutális rablást egy dohányboltban és így ismét a figyelem középpontjába gyúrta magát a féreg.
Egy másik volt községbelije, egy 1999 tavaszi útonállós rablást szervező és koordinátor helyi főcigány meg megosztotta a friss hírt a face oldalán. :)
Mintha ő meg egy makulátlan becsületes, volt "cigány kisebbségi önkormányzat képviselő" lett volna anno, mint rablásszervező...
(Köpés emotikon)
...
2013. július 17. 13:06
...ellenben ez év kora tavaszán kb. mintha megfordult volna Lentiben... A sógornője ahol takarított akkor (is), ott vélte látni egy alkalommal valaki, egyik medencében áztatta magát, de elfordult ráadásul, amitől még inkább gyanússá vált a dolog. Biztosat nem állított, aki ezt látta...
...
2013. július 17. 13:02
Nem igaz az állítás, miszerint Kardos Hajdú-Bihar megyében telepedett le és ott református lelkészként tevékenykedik. Nagyon buta emberszabásúak terjesztik ezt a hülyeséget és sajnos az internetet sem érik föl az ilyen alacsony szellemi szinttel megvert lények. :D
...
2013. január 30. 00:07
Kardos Aladár 2008-ban, 20 év letöltött börtön után szabadult. Állítólag a Kiskunság valamelyik városában, helységében éldegél mostanában. Egyik Penny-Market alkalmazta sofőrként, de ittas vezetésen megfogták és elbocsájtották.
Kardos Aladár Tormaföldén szerelmes volt Molnár János aggregátoros kövér Down-kóros lányába, a Molnár Erzsébet nevűbe. Ha nem került volna börtönbe, talán meg is kérte volna a kezét. Bözsi állítólag máig is várja és az internetre néha felmegy a lenti Halas kocsma köz-internet gépén, hogy kutathasson az ő Kardos Aladár néhai kedvese után.
Kiadta a Google kereső már ezt itt neki?
;D
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását