2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hívőkre lőttek a kopt karácsony idején

Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak az éjféli karácsonyi miséről távozó kopt keresztény hívőkre csütörtök hajnalban egy dél-egyiptomi városban, legalább hét embert megölve; a merénylet miatt a nap folyamán tiltakozás robbant ki, amelynek résztvevői összecsaptak a rendőrökkel.
2010. január 7. csütörtök 15:55 - HírExtra
A terrorcselekményt a Luxortól mintegy 60 kilométerre fekvő, Kena tartománybeli Nag-Hammádiban követték el. A három támadó egy gépkocsiból nyitott tüzet a templomból távozó hívőkre. Az egyiptomi belügyminisztérium szerint a támadók tettükkel feltehetően meg akarták torolni azt, hogy tavaly novemberben egy keresztény férfi megerőszakolt egy 12 éves muzulmán lányt.

A novemberi bűntény után öt napig tartottak a zavargások Nag-Hammádiban és a környékbeli falvakban, a helyi muzulmánok keresztények tulajdonában lévő ingatlanokat támadtak.

Megtorlást feltételez Kirollosz püspök is, aki szerint a közelmúltban őt és a kopt hívőket is fenyegetések érték. Mint mondja, tartott is attól, hogy karácsonykor történik valami. A püspök sejti, hogy kik voltak a támadók, "muzulmán szélsőségeseknek" nevezte őket. Kirollosz "az egyiptomi keresztényekkel való leszámolásra irányuló vallási háborúnak" nevezte a történteket.

Mahmúd Gohar, a tartományi biztonsági erők vezetője újságíróknak azt mondta, hogy emberei azonosították a támadók vezérét. Hozzátette, hogy a városban és a környező településeken növelték a biztonságiak számát. Közölte, hogy egy környékbeli templomnál a feldühödött tömeg összetört két rendőrautót.

Nag-Hammádiban nap közben kétezer kopt tüntető csapott össze a rendőrökkel a városi kórháznál, illetve a templomnál, ahol a támadás történt. A tiltakozók kövekkel dobálták a biztonsági erőket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását