2024. május 3. - Tímea, Irma

Fidesz: a válság legalján sem volt ilyen rossz, mint most

Varga Mihály szerint Magyarország most rosszabbul áll, mint a gazdasági válság "legsűrűbb napjaiban".
2010. január 19. kedd 15:10 - HírExtra
A Fidesz alelnöke kedden Budapesten ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2009 első 11 hónapjában - az egy évvel korábbi időszakhoz képest - 3,8 százalékkal esett vissza a foglalkoztatottak száma, a reálbérek pedig ugyanezen időszakban 2,4 százalékkal csökkentek.

A Fidesz elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatón Varga Mihály úgy fogalmazott, a napvilágot látott adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság még egyáltalán nincs túl a mélyponton. A szomszédos országokkal szemben Magyarország egyre versenyképtelenebbnek tűnik - mondta a politikus.

Hangsúlyozta, amíg a munkanélküliek száma nő, addig egyáltalán nem lehet gazdasági kilábalásról beszélni.

Hol vannak azok az eredmények, amelyekre hivatkozva az MSZP, valamint a pénzügyminiszter többször is arról nyilatkozott, hogy sikeresen kezelték a válságot? - tette fel a kérdést Varga Mihály. Szerinte azok az intézkedések, amelyekre sikeresként tekint a kormány, nem járultak hozzá ahhoz, hogy az ország kikerüljön a válságból.
Arra a kérdésre, hogy a KSH adatait mennyire lehet figyelembe venni, a Fidesz alelnöke úgy válaszolt: amióta az MSZP-kormány a statisztikai hivatal vezetőit eltávolította, azóta az adatok kevésbé megbízhatóak.

Azzal a sajtóhírrel kapcsolatban, miszerint több száz, olykor ezer milliárd forintos eltérések vannak az előzetesen közölt, majd később realitássá vált költségvetési hiányadatok között, azt mondta: ennek felelősei vannak, hiszen ilyen jellegű adateltitkolás csak akkor képzelhető el, ha erre valaki utasítást adott. Közölte: ennek megvizsgálására kezdeményezni fogja az Országgyűlés költségvetési bizottságának összehívását.

Bajnai Gordon miniszterelnök kedden, Bécsben elhangzott szavaira reagálva Varga Mihály hangsúlyozta: az, hogy a költségvetési hiány mértéke mekkora, önmagában nem mutatja egy ország sikerességét vagy sikertelenségét.

A nyugdíjakkal kapcsolatos felvetésre az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere ismét kijelentette: a Fidesz vállalásai közé tartozik a nyugdíjak értékének megőrzése, valamint a nyugdíjrendszer privatizálásának megakadályozása. Állami tulajdonban kell maradnia a magyar nyugdíjrendszernek - szögezte le újra.

Arra a felvetésre, miszerint Oszkó Péter pénzügyminiszter azt nyilatkozta a Financial Times internetes kiadásának, hogy a következő kormány már nem szorul hitelre a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), Varga Mihály úgy reagált: aki ismeri a magyar adósságfinanszírozást, az jól tudja, hogy 2010 és 2014 között 40 milliárd euró lejáró államadóssága van az országnak. Egy ilyen mértékű adósságnál arról beszélni, hogy mi történik a következő hónapokban, nagyon nehéz; "ezt éppen a pénzügyminiszter úrnak kellene tudni, aki nagyon is tisztában lehet azzal, hogy Magyarországnak ma milyen felárat kell fizetnie azért, hogy ha a piacokról akarja finanszírozni ezt az adósságot" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását