2024. május 3. - Tímea, Irma

Bajnai: túl kell szárnyalni az uniós átlagot

A válság után az európai átlagot két százalékponttal meghaladó GDP-növekedésre lesz szüksége a magyar gazdaságnak ahhoz, hogy versenyképes és a befektetők számára vonzó legyen - mondta Bajnai Gordon Bécsben, egy gazdasági konferencián.
2010. január 19. kedd 12:00 - HírExtra
Az Euromoney brit gazdasági lap rendezvényén tartott előadásában hangsúlyozta: Magyarország már túl van a válság nehezén. Széles körű az egyetértés az elemzők között abban, hogy 2011-12-ben 3,5-4 százalékkal nőhet a magyar GDP - mondta az előadást követő sajtótájékoztatón. Ehhez a mostani szigorú gazdálkodási pályán kell maradni - tette hozzá.

"Magyarországnak le kell szoknia az olcsó hitelek kábítószeréről" - fogalmazott. Nem lehet tovább hitelekre alapozni a növekedést, Magyarországnak csökkentenie kell az adósságát és be kell rendezkednie arra, hogy egy lényegesen lassabban növekvő világgazdaságban megtalálja a maga útját a növekedéshez - fejtette ki Bajnai Gordon az előadást követő sajtótájékoztatón.

A kormánynak sikerült visszaállítania a nemzetközi befektetők bizalmát, de a válságnak még nincs vége, ezt mutatja a munkanélküliség növekedése is. 2011-től azonban ismét növekedhet a gazdaság - mondta. Egy kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta: továbbra is úgy látja, 11 százalék körül tetőzhet a munkanélküliségi ráta.

A miniszterelnök kitért arra, hogy Magyarországnak szüksége van az euróra, hiszen a közös európai fizetőeszköz a magyarhoz hasonló kicsi és nyitott, exportorientált gazdaságok számára biztonságot jelent. Minél előbb szükség van az euró bevezetésére - mondta - , de ez még évekbe telik, s előtte a reformok folytatására van szükség.

A mandátuma lejártát követő időszakról a kormányfő annyit mondott: nincsenek még tervei, csak annyi, hogy egyelőre pihenni fog.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását