2024. május 3. - Tímea, Irma

A tudományban nem lehet bezárkózni

A társadalommal el kell fogadtatni, hogy sem a gazdaságban, sem a politikában, de különösen a tudományban nem lehet bezárkózni, Magyarországon belül, bezárkózva nem nemzetközi szinten művelni a tudományt".
2010. január 26. kedd 19:00 - HírExtra
A tudós, aki a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT), valamint a Magyar Atlanti Tanács (MAT) elnöke, annak kapcsán nyilatkozott, hogy a két szervezet kedden együttműködési megállapodást kötött Budapesten. A dokumentumot a két szervezet ügyvezetője, Piróth Eszter TIT igazgató és Hautzinger Gyula MAT alelnök írta alá.
"Ma egyre nagyobb az idegenellenesség, ez ellen nagyon nagy segítség az euróatlanti gondolat" - emelte ki Vizi E. Szilveszter.

Mint kifejtette, az euróatlanti együttműködés nagyon fontos Magyarország számára, függetlenül a politikai és katonai érdekektől. Az Egyesült Államok változatlanul a világ tudományos központjának számít, a tudomány másik hatalmi struktúrája pedig Európa. Így a magyar-amerikai, magyar-uniós kapcsolatok minősége a közeljövőben, de hosszú távon is jelentős mértékben befolyásolja a hazai tudomány fejlődését.

"Ennek érdekében és egyáltalán az atlanticizmus gondolatának népszerűsítése érdekében kötöttük meg ezt a szerződést" - magyarázta az akadémikus.

A szerződés értelmében a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat a jövőben vidéki szervezetei részvételével, a folyóirataiban történő rendszeres megjelenéssel segíti a MAT munkáját, utóbbi a maga jelentős témáival nyit új ismeretterjesztő területet a TIT szervezeteiben és tevékenységében.

Vizi E. Szilveszter ismertetése szerint a TIT vidéki szervezetei segítenek előadásokat szervezni az euróatlanti integrációról. A szerződés értelmében a Magyar Atlanti Tanács rendszeresen publikál cikkeket a TIT-folyóiratokban - a Természet Világában és az Élet és Irodalomban.

"Ezek tudományos jellegű cikkek lesznek, de publikálnak majd anyagokat a terrorizmus módszertanáról, földrajzi kiterjedtségéről, valamint e jelenség elleni küzdelemről" - mondta az akadémikus.

Hozzátette: a projekt nagyon jól kapcsolódik a TIT nyelvoktatási programjaihoz is.
"A világra való nyitás, az Egyesült Államokkal, az európai országokkal való jó kapcsolatok feltételezik a nyelvtanulást. Az idegen nyelvek ismeretében azonban az Európai Unió 27 tagállama között az egyik utolsó helyet foglaljuk el" - fogalmazott Vizi E.Szilveszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását