2024. május 19. - Ivó, Milán

Fidesz: Pécs új költségvetése véget vet a politikai pénzosztogatásoknak

Pécs új költségvetése megszünteti a korábbi, politikai alapon való pénzosztogatásokat, valamint az évközi plusz pénzjuttatások lehetőségét - közölte Trombitás Károly (Fidesz), a város költségvetési bizottságának elnöke szerdán.
2010. február 3. szerda 20:26 - HírExtra
Trombitás Károly (Fidesz), az önkormányzat költségvetési bizottságának elnöke a szocialisták állítását vitatva közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az új költségvetés megszünteti a korábbi, politikai alapon való pénzosztogatásokat, az évközi plusz pénzjuttatások lehetőségét, a hivatalokban dolgozók anyagi juttatásai közötti érthetetlen különbségeket, a milliós végkielégítéseket, az indokolatlan és zavaros szervezeti pénzügyi támogatásokat.

"Az új költségvetés rendet teremt, melynek eredményeként minden fillér elköltése a pécsiek érdekében, látható és követhető módon történik" - írta szerdai közleményében a fideszes politikus.

Az MSZP pécsi elnöke, Tóth Bertalan szerdai sajtótájékoztatóján Páva Zsolt fideszes polgármester előző napi, a büdzsével kapcsolatos kijelentésére reagálva kifejtette: az elmúlt néhány hétben "különböző mértékű költségvetési hiánnyal" újabb és újabb tervezetek láttak napvilágot.

Páva Zsolt azon kijelentéséhez, hogy a baranyai megyeszékhely 3,7 milliárdos költségvetési hiánnyal számol az idei évben, a szocialista politikus hozzáfűzte: az általuk ismert verzió fiktív bevételeket tartalmaz. Így például ingatlaneladás kapcsán 1,8 milliárd forinttal kalkulál a költségvetési tervezet, holott számításaik szerint 450 millió forint bevétel lehet reális, emellett további 700 millió forint egyéb pénzügyi befektetésekből származó plusszal terveznek, amely viszont - mint fogalmazott - az MSZP szerint "egy homályos privatizáció" bevételét takarja.

A szocialista politikus úgy vélte: ha ezek a bevételek nem realizálódnak, és nem sikerül a városnak működési hitelhez jutnia, akkor év közben előállhat a fizetésképtelenség, azaz az önkormányzat csődbe megy.

Tóth Bertalan szerint mindemellett elfogadhatatlan, hogy a pedagógusok, az orvosok, az ápolók, a szociális szférában dolgozók juttatásainak megnyirbálását tervezi Páva Zsolt, aki korábban a gazdasági társaságok átalakítását, az önkormányzati feladatellátás racionalizálását ígérte, a polgármesteri keretet pedig duplájára, 50 millió forintra emeli.

Az MSZP városi elnöke kitért arra, hogy a február 11-i költségvetési vitában többek között a közalkalmazottak védelmét, a Pécsi Nemzeti Színház működésének biztosítását és felújításának előkészítését, valamint a közbiztonság javítását képviseli majd a frakció.

Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere kedden sajtótájékoztatón azt közölte: a költségvetés elkészítésekor a feladatfinanszírozást tekintették a legfőbb szempontnak. A polgármester cáfolta azokat a sajtóinformációkat, melyek szerint csőd közeli helyzetben lenne a város.

"Feszes, szigorú, megtakarításokra épülő Pécs 2010-es tervezett költségvetése" - jegyezte meg. A baranyai megyeszékhely várhatóan 58,4 milliárd forintból gazdálkodhat idén, ez magában foglalja az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz kapcsolódó, 11-12 milliárdra rúgó fejlesztések finanszírozását is. Az önkormányzat hitelállománya 32 milliárd forint, a városi tulajdonú cégek kötelezettségeivel együtt 47 milliárd forint. Pécs 2010-ben 3,1 milliárd forintot költ 2033-ig futó hiteleinek törlesztésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását