2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hatásos lesz Obama ösztönző csomagja?

Szögesen ellentétesen ítéli meg az amerikai kormánypárt és ellenzéke, milyen hatással járt a gazdaságra Barack Obama elnök egy évvel ezelőtt aláírt ösztönző csomagja - állapította meg a csütörtöki The New York Times.
2010. február 18. csütörtök 19:00 - HírExtra
A liberális napilap emlékeztetett: a demokrata párti Obama előző nap védelmébe vette a 787 milliárd dolláros csomagot, hangsúlyozva, hogy az mentette meg a gazdaságot egy súlyosabb recessziótól. Az elnök kiemelte, hogy egy év alatt 2 millió munkahelyet sikerült teremteni vagy megmenteni, és az amerikaiak 95 százaléka számára csökkentek az adók.

A Republikánusok Párt országos bizottsága azonban Megszegett ígéretek címmel videót helyezett el az interneten Obama eddigi "silány" gazdasági teljesítményéről. Az ellenzék értékelése szerint Obama felesleges kormányzati költekezést hajtott végre. Republikánus vezetők a világhálón, valamint rádió- és tévéműsorokban hangoztatták kétségeiket: miféle gazdasági eredményekről lehet beszélni, amikor az elmúlt egy évben 3 millió munkahely szűnt meg, a munkanélküliségi ráta 10 százalék körüli, és az államháztartási hiány 1,6 ezer milliárd dollár. John Boehner ohiói republikánus képviselő, az ellenzéki frakció vezetője 35 oldalba szedve igyekezett kimutatni Obama ösztönző csomagjának hatástalanságát.

A The New York Times olyan közgazdászokat idézett, akik szerint bizonyos értelemben a demokratáknak és a republikánusoknak is igazuk van. Obama ösztönző csomagja ugyanis tényleg több százezer - egyes számítások szerint akár 2,3 millió - munkahelyet hozott létre vagy mentett meg, és valóban 3 millió állás megszűnt. A szakemberek szerint nehéz megítélni, hogy Obama valóban katasztrófától mentette-e meg a gazdaságot, de az kétségtelen, hogy az ösztönző állami kiadások nélkül akár 5 millió munkahely is megszűnhetett volna, vagyis a jelenleginél lényegesen rosszabb lenne a munkaerőpiaci helyzet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását