2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Nem hozott áttörést a washingtoni egészségügyi csúcs

Nem hozott áttörést a csütörtöki washingtoni egészségügyi csúcs, Barack Obama elnök és a demokrata párti politikusok, valamint az ellenzéki republikánus vezetők indulatokkal teli, heves szóváltásokkal tarkított vitán ütköztették nézeteiket a reformról.
2010. február 26. péntek 10:00 - HírExtra
A maratoni, több mint hétórás tanácskozáson nem született meg az áhított kompromisszum. A republikánusok az egész egészségügyi reformvita újrakezdését szorgalmazták, Obama és a demokraták azonban világossá tették, hogy nem hajlandók erre. Obama a vitát lezárva önvizsgálatra szólította fel a republikánusokat és közölte: velük vagy nélkülük, de a demokraták továbblépnek a reformtervezettel.

Az elnöki rezidencia vendégházában, a Fehér Házzal szemközti Blair House-ban megrendezett vitán Obama azt mondta: az egészségügy reformja fontos a gazdaság rendbetételéhez, ez egy mindenkit érintő, pártok feletti ügy. Obama azzal a céllal hívta össze a kétpárti "csúcsot", hogy kilendítse a holtpontról az egy éve tartó reformegyeztetési folyamatot. Sürgette a részt vevő 20 demokrata és 20 republikánus kongresszusi vezetőt, hogy lépjenek túl a pártos alapú egymásra mutogatáson. Azon szakértők jóslata vált azonban be, akik szerint nem volt esély arra, hogy a felek megegyezzenek.

Az ellenzék érvelése szerint Obama tíz évre szóló, közel ezer milliárd dolláros reformterve túl költséges, több adót és állami szabályozást, az adófizetők részére pedig nagyobb díjakat jelent. Obama és a demokraták közölték: nincs szándékukban a nulláról újrakezdeni az egyeztetéseket.

A CNN hírtelevízió elemzői szerint a vita világossá tette: a republikánusok nem akarnak azonnali átfogó reformot. A demokratáknak ezek után tulajdonképpen egyetlen lehetőségük marad, hogy a közeli jövőben elfogadtassák az egészségügyi reformról szóló törvényt: egy különleges szenátusi eljárásra (a vitát korlátozó úgynevezett reconciliation eszközére) támaszkodva megkerülik az ellenzéki obstrukciót és szó szerint keresztülverik a törvényt a kongresszuson. A republikánusok elítélték ezt a lehetőséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását