2024. május 2. - Zsigmond

Mesterházy Attila belvárosi bemutatkozása

Miért nem számoltatták el a Fideszt 2002-ben a nyugdíjak ellopása miatt? Ki hazudik, az IMF vagy Orbánék? Mi Gyurcsány Ferenc szerepe? Ezek a kérdések mind elhangzottak hétfő este a budapesti Deák Ferenc utcában.
2010. március 1. hétfő 23:25 - Nagy András
Határozott, ám disztingvált taps fogadja Mesterházy Attilát, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltjét és Steiner Pált, az MSZP Belváros-Lipótvárosban rajthoz álló egyéni képviselőjét a szocialisták kerületi szervezetének elegáns rendezvénytermében. A ránézésre szinte kivétel nélkül hatvanon felüliekből álló, mintegy 50 fős közönség többsége kisnyugdíjas, többen feltűnő piros fölsőben.

Fotók: Fejér Bálint

A visszafogott lelkesedés jól érzékelteti a baloldali szekértáborban uralkodó, s a választásokhoz közeledve sem igen csillapodó bizonytalanságot. Érzi ezt az először megszólaló Steiner Pál is, aki profi politikushoz mérten viccel próbálja oldani a feszültséget.

A kis pódiumon vele szemközt helyet foglaló "Mesterházy divatot teremtett azzal, hogy nyitva hagyva hordja a zakóját" – mondja, hozzátéve, bár nagyon tetszik neki, testméreteire való tekintettel a jövőben begombolva mutatkozik majd. No igen, valóban nincsenek egy súlycsoportban.

Kabát, kalap ...

S ha már öltözködésről esik szó, Steiner hamar világossá teszi: momentán korántsem biztos, hogy a nyolc esztendeje kormányzó szocialistáknak venniük kell a kalapjukat az áprilisi választások után. Azt mondja, az utóbbi időben sokkal jobb kedve van, mert Mesterházy nagyon hitelesen és teljes erőbedobással képviseli az MSZP-t.

Úgy véli, nem is kell az eredményekről beszélni. Aztán mégis megteszi. „Olyan eredményt kell elérni, ami nagyon nagy meglepetés lesz” – mondja. Konkrétan nem zárja ki, hogy ismét kormányozni fog az MSZP, vagyis – mint mondja – ha minden a párt tervei szerint alakul, Mesterházy neve mellől eltűnhet a „jelölt” szó.

Steiner Pál persze nem teheti meg, hogy épp a saját portáján ne söprögessen egy kicsit. Rogán Antal (az V. kerület fideszes polgármestere) szerinte könnyű helyzetben van, mert alatta az önkormányzatban nagy többségben van, „fölfelé” meg ellenzékben. Ezért Rogán bármit mondhat. Steiner Pál felhívja a közönség figyelmét, hogy Rogán nem átall a szélsőjobbal sem összekacsintani, hisz az önkormányzat több bizottságában is vannak MIÉP-es vagy Jobbikos tagok.

Kiderül, hogy Steiner Pál már rég összegyűjtötte a 750 kopogtató cédulát. De mivel esze ágában sincs megállni, már 7000-nél, jár. Ezt is maga az érintett jelenti büszkén, ám ezúttal alighanem szerencséje van, hogy a megfelelő számú ajánlószelvény összelasszózásáért vért izzadó LMP-s vagy MDF-es riválisai nem tartózkodnak a Deák Ferenc utca 21-ben…

Minthogy azonban a 18 órára meghirdetett rendezvényt kvázi a Mesterházy Attilával való ismerkedési estnek szánta a helyi szocialista vezetés, a kormányfő-aspiráns hamar átveszi a szót az általa afféle mentorként tisztelt Steinertől.

Terítéken az értékrendek

Előadásában Mesterházy elsősorban a február 20-i, Syma-csarnokban rendezett MSZP-kampánynyitón elmondott beszéde kulcspaneliből táplálkozik. Így például azt mondja, történelmi jelentőségű lesz az áprilisi voksolás, mert bizony világképek, értékrendek közül kell majd választani.

Mesterházy továbbra is három feladatot lát. Egy: az eredményekről be kell számolni. Infrastrukturális fejlesztések, átlagkereset- és nyugdíjduplázás, válságkezelés stb. Ezekért a történelem már nem először fogja a szocialistákat igazolni. Visszautal: a Fidesz a válság kezdetén mindig azzal jött, hogy a külföldi hitelminősítők rossz véleménnyel vannak az országról. Most, mikor ugyanazok az elemzők pozitív képet festenek, „érdekes módon” csöndben vannak.

Kettő: kritika alá kell venni a többi párt programját. Mesterházy szerint ez így normális. De sajnos nem könnyű az élet, mert ma csak három pártnak van leírt programja – mondja. A Fidesz meg biankó csekket kér a választóktól, és ez se nem tisztességes, se nem demokratikus – teszi hozzá.

Aztán arról kezd beszélni, eddig mindig arról szólt a választás utáni időszak, hogy a kormányra került párt megpróbálta megmagyarázni, miért nem lehet megvalósítani az ígéreteket. (Elfelejtette volna vajon az ígéretei betartásába belebukó Meggyesit? – a szerk.) Mint kiderült, éppen ezzel akar most szakítani az MSZP.

Edelény-szindróma?

Orbán Viktor meg azért nem mond semmit, mert fél, hogy őt is leradírozzák a Fidesz-listáról – élcelődik Mesterházy, aki azt a kérdést is felteszi, van-e titkos megállapodása a Fidesznek az IMF-el, s ha van ilyen, mit lehet tudni a részleteiről? Mi az ára egy ilyen típusú módosításnak? Ki hazudik, az IMF vagy a Fidesz? – sorozza költői kérdéseivel Orbánt a baloldal jelöltje.

Három: milyen jövőképet ajánlanak a szocialisták a választás utánra? Először is nemzeti modernizációt, melynek kulcsterületei: a foglalkoztatás, a szociális rendszer, az egészségügy, az agrárium, a gazdaságpolitika és az állam. Ennek alapja a Bajnai-kormány válságkezelése nyomán következő 3-4 évben keletkező 2000 milliárd forint pluszforrás. Önkritikusan megjegyzi: a 2006-os reformkísérlet azért fulladt kudarcba, mert túl sok mindenbe kezdtek bele egyszerre. „Úgy jártunk, mint a kínai artista, aki egy idő után már képtelen pörgetni a sok tányért” – mondja.

A másik pillérnek a demokrácia megvédését tartja. Mesterházy szerint szükség van olyan erőre, amelynek fontosak a demokratikus alapértékek. Mert megjelent a radikalizmus, amely tönkreteszi a demokráciát. Dübörgő bakancsokkal csak az álmainkat tudjuk eltaposni - mondja. Ki is jelenti: a Jobbik útja végén nincs megoldás, hiszen csak frusztrál, de nem ad válaszokat. Ezzel szemben az MSZP az a párt, amelytől soha nem kellett félni.

Tááámadááás!!!

Mesterházy harmadik pillére egy új politikai kultúra megteremtése lenne. Azt mondja, az elitnek szakítania kell azzal a káros gyakorlattal, hogy nem a fontos, az emberek életét érintő dolgokról esik szó a parlamentben.

A
A jelenlévők igen aktívan reagálnak Mesterházy expozéjára. Egyikük azt javasolja, figyeljenek jobban az aktivisták a balos szavazók meggyőzésére. Többen is méltatlankodásnak adnak hangot, amiért a szocialisták eltűrik, hogy a jobboldali média becstelenül bánjon velük. Más az MSZP-frakció munkáját hiányolja: miért nem számoltatták el a Fideszt 2002-ben a nyugdíjak ellopása miatt?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását