2024. május 3. - Tímea, Irma

Az MSZP is változtatana a családtámogatási rendszeren?

Változtatna a családtámogatás rendszerén az MSZP, ha kormányra kerül - tudta meg az MTI szocialista forrásból csütörtökön. Az MSZP egyebek mellett négy vagy annál több gyermek esetén a családi pótlékot adókedvezmény formájában juttatná el a családokhoz.
2010. március 11. csütörtök 19:44 - HírExtra
A szocialisták eddigi vállalásaik közé beemelik a családtámogatási rendszer újragondolását, úgy, hogy az "új, méltányosabb" családtámogatási rendszerben érvényesüljön a szülő felelőssége és az egyén anyagi teherbíró képessége.

Az MTI információi szerint az átalakítás célja, hogy az új rendszer azokat támogassa a több gyermek vállalásában, akik a közösség, az állam által biztosított segítségen túl maguk is tudnak tenni egy gyermek felneveléséért, megfelelő iskoláztatásáért.
Az MSZP azt vállalja, hogy ha kormányra kerül, akkor négy, vagy annál több gyermek esetén a családi pótlék jövedelemalapú családi támogatás formájában, azaz adókedvezményként lesz igénybe vehető.

A szocialisták úgy vélik, hogy családtámogatás rendszere a minimálbér környékén lévők számára is biztosítja a jelenlegi szintű támogatást.

Azokban a családoknál, ahol mindkét szülő elveszíti a munkáját, ott az egyik szülőnek az Út a munkához program keretében az MSZP egész éves közmunka-lehetőséget biztosítana; az így szerzett jövedelemmel ők is részesülhetnének az adókedvezményen keresztül kifizetett családi támogatásban.

Az új rendszert fokozatosan vezetnék be a szocialisták, azaz az már csak azokra a családokra vonatkozna, akik ezt követően vállalnak négy vagy több gyereket.
Az MSZP célja, hogy minden gyerek minél több osztályt végezzen el, ezért a családi pótlék összege a középiskolai osztályok számával együtt nőne, azaz az első 8 osztály elvégzéséig kapná meg a szülő a jelenlegivel megegyező alapösszeget, majd a gyermek továbbtanulása esetén minden elvégzett osztály után emeltebb összeget, ezzel is ellentételezve a folyamatosan növekvő költségeket.

Az MSZP azért alakítaná át a jelenlegi rendszert, mert az szerintük nem igazságos: olyanokat is hozzásegít a közösség támogatásához, akik ezzel a lehetőséggel nem pusztán élnek, hanem visszaélnek; a mai rendszer "gyermekvállalás-biznisszé", a megélhetés szinte kizárólagos forrásává válhat.

A szocialisták szerint ez az ellentmondás jó ürügyet ad a szélsőjobbnak, hogy jogos társadalmi elégedetlenségekre, valós hétköznapi kérdésekre tetszetős, de rossz és veszélyes válaszokat adjon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását