2024. április 26. - Ervin

Károly herceg ismét hazánkba látogat

Sólyom László meghívására hazánkba látogat március 17-én Károly herceg és felesége, Kamilla. A brit trónörökös látogatásával kapcsolatban felmerül a kérdés: hogyan tálalhatja az eseményt megfelelően a hazai sajtó?
2010. március 13. szombat 08:19 - HírExtra
Változatos program

Az éghajlatváltozás, a környezetvédelem és a kulturális örökség védelme is szerepet kap a március 17. és 20. között Magyarországra látogató Károly walesi herceg és felesége, Kamilla hercegnő programjában.

Károlyt és feleségét március 17-én Sólyom László fogadja, aki este díszvacsorát ad tiszteletükre a Sándor Palota tükörtermében. Az ezt követő három napban sűrű program vár a királyi vendégekre, nemcsak Budapesten, hanem Szentendrén és Pécelen is programokat szerveztek tiszteletükre.

Érkezésük másnapján megtekintik a Dohány utcai Zsinagógát, majd gyertyát gyújtanak a holokauszt áldozatai előtt tisztelegve.

Még délelőtt Szentendrére látogatnak. Míg Károly László kíséretében a város regionális környezetvédelmi központjába látogat, Kamilla hercegnő a Móricz Zsigmond Gimnáziumban tekint meg egy kiállítást és egy színdarabot az iskola diákjainak előadásában. A délután folyamán a szentendrei Skanzenben bemutatott magyar tájegységeket járják végig a vendégek, majd ellátogatnak a Magyar Tudományos Akadémiára, ahol Corporate Leaders Group klímaváltozásról szóló konferenciájának résztvevőivel beszélgetnek.

Napjukat az Uránia filmszínházban zárják, ahol egy romákról szóló film megnézése után újságírókkal és a Kaly Jag zenekarral találkoznak.

A látogatás harmadik napján, március 19-én, Károly herceg megkoszorúzza az 56-os emlékművet, majd szűk körű megbeszélést folytat a Parlamentben Bajnai Gordon miniszterelnökkel. Míg Kamilla hercegnő a II. számú Gyermekklinikára látogat, férje Mezős Tamással, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökével a péceli Ráday Kastélyt tekinti meg, ahol egy beszélgetésre is sor kerül a magyarországi kulturális örökségvédelem témájában. A fővárosba visszatérve Károly herceg betekint a "Zene a rasszizmus ellen"-kampány főpróbájába a Millenárison. A napot a Brit Nagyköveti rezidencián fejezik be, amelynek fogadásán Sebestyén Márta énekel a hercegi pár előtt.

Vendégvárás illendően

A látogatással kapcsolatban a Hírextra stábja a Károly hercegről szóló friss híreket kereste a világhálón. „Vadászat” közben merült fel a kérdés, milyen jellegű információkat célszerű – az etika szabályait figyelembe véve- az olvasók elé tárni egy ilyen nagy horderejű protokollesemény előtt, annak felvezetéseként.

Ezzel kapcsolatban kerestük meg Dr. Vámos Lászlóné protokoll szakértőt:

„ Különbséget kell tenni magán és protokollátogatás között. Ez esetben az utóbbiról van szó. Ugye Károly trónörökös a Köztársasági Elnök Úr meghívására érkezik az országba, ezért a szervezéssel kapcsolatos összes teendőt – beleértve a sajtó képviselői munkájának megszervezését- a Köztársasági Elnöki Hivatal végzi.

Nem hiszem, hogy helyes volna az, hogy a sajtó ideérkeztük előtt a magánéleti problémáikat közli a címlapokon. Én egy picit tisztelettudóbbnak képzelem el a sajtóban megjelenő híreket, mint mondjuk egy idelátogató popsztár esetében.

Mindenképpen azt javasolnám a sajtó képviselőinek, hogy ne a negatívumokra koncentráljuk, ha már vendéget fogadunk. Én inkább a pozitív hírekre helyezném a hangsúlyt, egyszerűen tiszteletből.

Károly herceg ismeri hazánkat, járt már nálunk, távozzon idén még jobb szájízzel, erről kell gondoskodnunk- fejezte be Dr. Vámos Lászlóné.

A fentiek tükrében akár meglepő -a leírtakkal ellentétes- is lehetne azon állításunk, miszerint a walesi herceg a brit család kínos problémája.

Ezt azonban Károly saját magáról mondta, aki már 56 éve vár az angol trónra. Míg a britek többsége ebben a korban már nyugdíjba készül, addig ő még el sem kezdhette feladatát, amire nevelték.

Ezalatt megbékélt helyzetével és megpróbál belőle kihozni mindent, amit lehet. Mindent megtesz az esőerdőkért, de nem fél kimondani, hogy korunk modern épületeit ronda pattanásoknak tartja. Az újságírókat utálja, mégis fáj neki, ha mellőzik, vagy éppen megalázzák.

Dicső múlt

Magánéletéről kevés hír kering mostanában, annyit azonban sikerült megtudnunk, hogy Duchy Originals névre hallgató vállalkozása a tavalyi üzleti évben 3,2 millió fontos (egymilliárd forintos) veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A bevétel is felére csökkent, és csak 2,2 millió fontot (689 millió forintot) tett ki - számolt be a szigetország sajtója. 

Károly herceg 1990 óta forgalmazza biokertészetének termékeit, természetesen maga is lelkes rajongója az egészséges étkezésnek. 2008-as erdélyi látogatása során mezőgazdasági kincsnek nevezte a Kárpátok ölelésében fekvő medencét.
Szerinte Erdély mezőgazdaságilag és a hagyományos élelmiszerek termelése szempontjából is egyedülálló értéket képvisel. A brit korona örököse elmondta, hogy az ilyen rendszerek sokszor törékenynek bizonyulnak a fejlődés ritmusával szemben, és óvni kell ezeket, mert véleménye szerint egy megoldást jelentenek a jelenlegi gazdasági és környezeti válságra.
 
Forrás: Hírextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását