2024. május 14. - Bonifác

Országos listák: ma délutánig

Ma 16 óráig jelenthetik be a pártok országos listáikat az áprilisi országgyűlési választásra.
2010. március 23. kedd 08:50 - HírExtra
A határidő előtt néhány órával egyelőre csak az MSZP és a Fidesz-KDNP országos listáját vette nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság (OVB).

Az országos lista állítására azok a pártok jogosultak, amelyek hét területi választókerületben tudtak listát állítani.

Az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldala szerint a Jobbiknak, az MDF-nek, a Lehet Más a Politikának (LMP) és a Civil Mozgalomnak van meg a szükséges számú jelöltje, hogy legalább hét területi listát tudjon állítani.

Az országos lista állítása feljogosítja a jelölőszervezetet, hogy delegáltat küldjön az OVB-be, valamint arra, hogy a párt - amennyiben eléri a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt - részesüljön az úgynevezett kompenzációs mandátumokból. Az országos listán összesen legalább 58 mandátumot osztanak majd ki.

2006-ban 25 jelölőszervezet tudott egyéni jelöltet indítani, ebből 15 pártnak sikerült a területi lista állítása is, a jelölőszervezetek összesen 153 területi listát állítottak. Országos listát tíz jelölőszervezet tudott állítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását