2024. május 18. - Erik, Alexandra
Tóth József 1994 óta vezeti Budapest egyik legnagyobb, legszínesebb kerületét. Az áprilisi parlamenti választásokon harmadszorra juthat be a törvényhozásba. A HírExtra a 13. kerület gondjairól, és azok megoldásairól kérdezte a politikust.
2010. április 2. péntek 17:59 - HírExtra
Mi a legkomolyabb probléma az ön angyalföldi választókörzetében és milyen megoldásokat kínál erre?

Legfontosabb feladatunk a tágabb értelemben vett biztonság megteremtése. A munkahelyek biztonsága a XIII. kerületbe beköltöző cégeknek és közmunka-programunknak köszönhetően megoldott. A munkanélküliség nálunk alig három százalék. A lakhatás biztonságának megőrzése érdekében az önkormányzat fűtési támogatást és egyszeri vagy rendszeres lakásfenntartási támogatást biztosít a rászorulóknak.

Az itt élők egészségének biztonsága érdekében összes rendelőnket felújítottuk, modern körülmények várják a betegeket, emellett ingyenes szűrővizsgálatokat és gyógyszer-támogatási segélyt is biztosítunk. A közbiztonsági helyzet is javult: az önkormányzat által anyagilag is támogatott rendőrség, polgárőrség és a közterület-felügyelet kerületi alközpontjának munkáját térfigyelő rendszerrel támogatjuk: már 150 kamera segíti a munkát.

Milyen kérdésekkel találkozik helyi szinten, mi érdekli leginkább az embereket?


Rengeteg lakótársammal találkozok, beszélgetek, sokan megtalálnak problémájukkal különböző fórumokon. Az egyedi igények (lakás, munka, szociális támogatás) mellett a nagyobb közösségek a köztisztaság és a közbiztonság javítása érdekében keresnek.

Milyen jövőképet nyújt a kerületben élőknek, mire helyezi a hangsúlyt?


Dr. Tóth József
1950. február 5-én született Budapesten. Nős, két gyermekük született. 1968-ban érettségizett a Bolyai János Elektronikai Szakközépiskolában. A Politikai Főiskola iparpolitikai szakán 1985-ben szerzett diplomát, majd egy év múlva gazdaságpolitikai témájú dolgozatával doktori címet szerzett. Marketing kommunikáció, valamint idegenforgalmi és szállodaipari szaküzemgazdászi képesítéseit 1988-ban a Külkereskedelmi Főiskolán, majd újabb négy év múlva a Kereskedelmi és Vendéglátóipara Főiskolán szerezte. 1999-től tagja a Város-Falu Alapítvány kuratóriumának és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. 1968-ban kezdett dolgozni az ELZETT gyárban. Később az ifjúsági, párt- és sportmozgalomban tevékenykedett. 1991-től 1994-ig egy cég ügyvezető igazgatója volt. 1989. októbertől az MSZP egyik szervezője a XIII. kerületben, 1990-től elnökségi tag. 1992-től 1994-ig a budapesti párttanács tagja volt. 1994. december 11-én az MSZP színeiben Angyalföld polgármesterévé választották. 1998. október 18-án ismét a kerület első embere lett, ezúttal MSZP-SZDSZ támogatással. 1998-ban országgyűlési képviselőjelö1t. 2002. április 7-én, a választások első fordulójában mandátumot szerzett Budapest 20. számú választókerületében (XIII. ker.). 2002. október 20-án harmadszor választották a XIII. kerület polgármesterévé.
Egyszerre kell dinamizálni és humanizálni a kerületet. Dinamizálás alatt a további fejlődést értem. Folytatni kell a bérlakás-programunkat, az útfelújításokat. Az elmúlt időszakban parlamenti képviselőként sikeresen tudtam lobbizni pályázati forrásokért: négymilliárd forint külső forrást sikerült szerezni.

Ami a humanizálást illeti: megtartjuk szociális támogatásainkat – önként vállalt feladatainkat is –, és azért dolgozunk, hogy élhető, szerethető környezet alakuljon ki. Egészségügyi intézményeink mindegyikét felújítottuk, folytatjuk a szociális és oktatási intézményeink modernizálását.

A játszóterek EU-szabványosítása megtörtént, a következő négy évben további tíz játszóteret újítunk meg és száz új játszószert telepítünk. Angyalföldön is bevezetjük az Újlipótvárosban már elkezdett házankénti szelektív hulladékgyűjtő programot és további száz térfigyelő kamerát telepítünk. A Parlamentben törvényileg javaslom, hogy az internet alanyi jogon elérhető lehessen mindenki számára.

Mire számít, mik az esélyei?

Az itt élők négy alkalommal választottak meg polgármesternek, kétszer országgyűlési képviselőnek. Szoros szövetség alakult ki az angyalföldiek és közöttem, amelyet reményeim szerint az igaztalan, személyeskedő politikai vádaskodások nem tudnak elszakítani. Hiszek az elvégzett munka értékében és bízom benne, hogy ez alapján a korábban rám szavazók nem csalódtak bennem.

A kutatások azt mutatják, hogy a választópolgárok – akik egyébként döntő többségben elégedettek a kerület fejlődésével – itt helyben a folytatást szeretnék, bízom benne, hogy ezt szavazatukkal is megerősítik.

Ismeri a Fidesz jelöltjét, Spaller Endrét személyesen? Mit tart Spaller úr előnyének és mit a hátrányának?

Képviselőcsoport-vezetőként ismerem az önkormányzatból. A kampány során energikusnak mutatkozik, ez előny. Sajnálom ugyanakkor, hogy ezt a lendületet nem a kerület fejlődésére használja. Politika alatt a lejáratást, a karakterrombolást, az igaztalan vádaskodást érti, a rombolásból azonban nem lesz fejlődés. A választáson az is kiderül, hogy az egyéni, önös érdekeket képviselő politizálás vagy a közösségért való küldetés a szimpatikusabb. Bízom benne, rá fogunk jönni, hogy indulatból nem érdemes politizálni.

***

Itt elolvashatja a megszólított Spaller Endrével, a két másik kerületi jelölttel, Szalay Péterrel és Szanyi Tiborral, illetve Pokorni Zoltánnal, Navracsics Tiborral, Balsai Istvánnal, Varga Mihállyal, és Molnár Gyulával készült választási interjúinkat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását