2024. május 9. - Gergely

Forum Politicum: A Fidesz-aktivistákon múlik a kétharmad

A Fidesz eléri a kétharmados többséget, ha szimpatizánsai a második fordulóban is olyan arányban vesznek részt a választáson, mint április 11-én - olvasható a Forum Politicum Intézet elemzésében.
2010. április 22. csütörtök 14:25 - HírExtra
Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott vizsgálat szerint ha vasárnap a még eldöntetlen 57 egyéni választókerületben megismétlődik az első forduló eredménye, azaz az MSZP csak Angyalföldön (Budapest 20. egyéni választókerületében) tud győzni, a Fidesz-KDNP 264, az MSZP 58, a Jobbik 48, az LMP pedig 16 fős frakciót alakíthat a következő Országgyűlésben. A kétharmados többséghez 258 mandátum szükséges.

Az intézet mandátumbecslése alapján az MSZP leendő parlamenti frakciója várhatóan tíz fővel haladja meg a jobbikos képviselőcsoport létszámát. A különbség pedig azt eredményezi, hogy a szocialista párt önállóan ajánlhat majd államfőjelöltet (ehhez ötven képviselő aláírása szükséges), míg a Jobbiknak erre nem lesz esélye.

A Forum Politicum vizsgálatában öt csoportba sorolta azt az 57 egyéni választókerületet, ahol második fordulót rendeznek.

Becslésük alapján a Fidesz csak akkor nem szerzi meg a kétharmados többséget, ha az MSZP végül győzni tud azon - túlnyomórészt budapesti - választókerületek többségében, amelyekben a szocialista párt, az MDF és az LMP együttes támogatottsága április 11-én kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a Fideszétől.

A baloldal számára legkedvezőbb esetben az MSZP 13, az LMP pedig 3 egyéni választókerületet nyerhet meg, míg Edelényben a független Molnár Oszkár győzhet. Ha így lesz, a Fidesznek 253, az MSZP-nek 67, a Jobbiknak 47, az LMP-nek pedig 18 képviselői hely jut a parlamentben - olvasható az elemzésben.

A cég honlapján olvasható, hogy a Forum Politicum Kft. egy elemző és tanácsadó intézet, amely a politikai tanácsadással, kutatás-fejlesztéssel, politikai és üzleti marketinggel foglalkozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását