2024. május 5. - Györgyi

Megoldódott a sivatagi vonalak rejtélye?

Brit pilóták észlelték elsőként a második világháborút megelőzően a közel-keleti sivatagokat átszelő vonalakat, amelyekről a legutóbbi vizsgálatok bizonyították be, hogy ókori vadászcsapdák voltak.
2010. április 24. szombat 17:45 - HírExtra
Ezek a "vonalak" egyaránt megfigyelhetők a levegőből Izrael, Jordánia és Egyiptom sivatagos vidékein. A vonalak alacsony falaknak bizonyultak, amelyek általában párban futnak, egymáshoz közelítve, s egy veremben végződnek. Jordánia némely vidékén ezek a falak közel 60 kilométeres hálózatot alkotnak - olvasható a Discovery Channel hírei között (http://news.discovery.com).

Izraeli kutatók most 16 ilyen sivatagi építményt vettek górcső alá a Sínai-félsziget keleti részén. A vizsgálat bebizonyította, amit már a tudósok régóta gyanítottak: az alacsony falak az állatok terelésére szolgáltak, amelyek egyre jobban összezsúfolódtak, ahogy szűkült a "tölcsérszerű" struktúra, hogy a végén a szabadulás helyett a gyilkos verembe essenek.

A tudósok becslése szerint az építmények 2300-2400 évesek lehetnek, viszont 2200 ével ezelőtt már nem használták őket.

"Kutatásaink arra derítettek fényt, hogy a korabeli vadászok jól ismerték a térséget benépesítő állatvilág szokásait" - hangsúlyozta Uzi Avner, az eilati Ben Gurion Egyetem kutatója, a Journal of Arid Enviroments szakfolyóiratban publikált tanulmány társszerzője.

Mint hozzátette, biztosak abban, hogy ezek a struktúrák kizárólag vadászati célból épültek.
A sivatagi építmények vizsgálata azt is kimutatta, hogy specifikus állatfajok terelésére szolgált. A XX. századig a régióban nagy számban éltek gazellák, nyársas antilopok, vadkecskék. Érdekes módon a falak nem elég magasak ahhoz, hogy elvágják a külvilágtól az állatokat, csupán arra alkalmasak, hogy a helyes irányba tereljék az elejteni kívánt vadat.

Dani Nadel, a Haifai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője szerint mindmáig rejtély, hogy miért mondtak le a hálózat alkalmazásáról az ókori vadászok.

"Az építményeket már a középső bronzkor legelején hagyták el: ezt a lépést egyaránt kiválthatta az éghajlatváltozás vagy új létfenntartási stratégiák meghonosodása" - emelte ki Dani Nadel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását