2024. május 10. - Ármin, Pálma

Gyurcsány új pártot alapíthat

A látványos választási vereséget szenvedett szocialista pártból kifelé áll Gyurcsány Ferenc szekerének rúdja. A volt miniszterelnök új pártjának központi eszméje a nemzeti progresszió lehetne.
2010. április 25. vasárnap 19:00 - Sarkadi-Nagy Márton
A választási kampányban érzékelhető volt, hogy Gyurcsány Ferenc, bár a kampányban részt vállalt, nem állt be Mesterházy Attila szekerét tolni, kizárólag olyan eseményeken jelent meg, ahol ő volt a fő attrakció.

A volt kormányfő kőbányai lakossági fórumán is érezhető volt, hogy Gyurcsány a Magyar Szocialista Pártot (MSZP) is kritikával illeti és a baloldal megújulásával kapcsolatban az MSZP vezérvonalától eltérően fogalmaz. Felmerülhet a gyanú, hogy mindez egy új párt alapítását készítheti elő.

Vezéráldozat

Gyurcsánnyal tartanak
A szocialista párt gyurcsányista szárnyából többen is kitarthatnak volt kormányfő mellett, de külsős arcok is jöhetnek. A HVG szerint Kuncze is közeledik a Gyurcsány által képviselt vonalhoz, de e legnagyobb durranás Bokros Lajos vagy Bajnai Gordon megnyerése lehetne.
A HírExtra információi szerint a megújulásra készülő MSZP Mesterházy mögött tömörülő régi arcai meg akarnak szabadulni a politikai kockázatot jelentő Gyurcsánytól. Arra törekednek, hogy a volt miniszterelnök mögül egyenként kiszervezzék a politikus fontosabb támogatóit, különösen a többségében Gyurcsány mögött álló megyei elnököket.

Úgy gondoljuk, az új MSZP (a közelmúltban felröpppenő hírek alapján: Új Baloldal) valószínűleg a jövőben nem fog kacérkodni a bűnbaknak százszor is kikiáltott SZDSZ-típusú liberalizmussal, a gyurcsányista harmadik utas szociáldemokrata-szálakat is elvágja, és visszavonul a baloldalra. Ez nyithat teret Gyurcsány új pártjának.

Nemzeti Kaszinó

„A szükséges forrásokat a párton kívül közel egymilliós magyar baloldalon belül kell megtalálni” – mondta Gyurcsány csütörtökön Kőbányán a megújulásról. Az elmúlt héten mondott beszédei alapján Gyurcsány Ferenc a nemzeti progresszió gondolata köré építkezne, szabadverseny-párti felhangokkal. „Az állam nem mindenható, a gazdagság nem adható ajándékba, gazdagodásunk forrása nem a kormány, hanem mi magunk vagyunk” – hangzott el szintén Kőbányán.

Gyurcsány tehát a visszavonuló Szocialista Párt és az összezuhanó középpártok helyére nyomulhat be, korábban az MSZP szociáldemokrata vonala, az SZDSZ és a legutóbbi időkben az MDF által birtokolt senkiföldjére. Ideológiai alapon a Demokratikus Charta által fémjelzett eszmekör, gazdasági szempontból a neoliberalizmus lehet az alap. 

A választási vereség után gyorsan kell lépnie a volt miniszterelnöknek: az MSZP metamorfózisa ellophatja előle a show-t, Gyurcsány tehát akár már a választások második fordulójának éjszakáján bejelentheti a pártalakítást. Az új párt ott lenne az országgyűlésben is, a HírExtra információi szerint a várhatóan kb. hatvanfős MSZP-frakcióból húszan-huszonöten Gyurcsánnyal tarthatnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

acoga
2010. május 1. 14:40
Imádom ezt az embert! Szerintem a legnagyobb formátumú politikusok egyike ma Magyarországon! Ha igaz, hogy Kuncze, Bokros, Bajnai is az ő politikáját támogatja, akkor lesz itt még új baloldal! Igaz, nekem a régivel sincs bajom. Remélem, hogy a következő választást már az új Gyurcsány-párt nyeri!!!! :)
narancsvirág
2010. április 29. 14:50
Egyetértek az előttem szólóval, de...
- még élnek a nyugdíjas hívei, akik imádják,
- amíg a "nemzet színésze", addig sokan elhiszik a könnyes monológokat a szájából,
- a pénzéhez hiányzik neki a szereplés és a hatalom.
- az agresszióval is elérhet még sok mindent,
p-Aga
2010. április 25. 20:46
Tegye! Annál is kevesebb lesz a pénze. Nyerni ő itt már nem fog. Milyen progresszióról beszél? Én inkább agressziónak nevezném.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását