2024. május 17. - Paszkál

Jobbik: a kisebb Parlament jó, de...

A Jobbik önmagában nem ellenzi, hogy kisebb létszámú legyen a parlament - mondta Balczó Zoltán az indítvány általános vitájában hétfőn a parlamentben. Hegedűs Tamás, a párt másik vezérszónoka üdvözölte a közigazgatási államtitkári poszt visszaállítását, de a tárcák tervezett összevonásától nem remélt költségcsökkenést.
2010. május 17. hétfő 16:45 - HírExtra
Balczó Zoltán kifejtette: a plusz 13 nemzetiségi képviselő-választás mechanizmusát nem látják, de a megoldással egyetértenek. Utalt arra, hogy a párt programja a kétkamarás parlamentben látta e kérdés megoldását.

A politikus hozzászólásában az arányosság növelése és a határon túli magyarok választási lehetőségének biztosítása mellett érvelt. A pártokra való választási jogot akkor is megkapnák, ha nem rendelkeznek állandó lakhellyel. Ezt a kompenzációs listán keresztül oldanák meg, 26-tal növelve a mandátumok számát. Azt is mondta, elvárásként tapasztalta, hogy inkább továbblépjen az Országgyűlés az alkotmány kérdésében, minthogy egy apró reformot hajtsanak végre.

Balczó Zoltán azt mondta, hogy világossá vált számára, a helyes sorrend az lett volna, ha a választási törvénnyel párhuzamosan születik meg a módosítás. A sietség érthető, Fidesz-KDNP igyekszik választási ígéreteinek megfelelni - mondta.

A kisebb parlament "népóhaj" - mondta, aminek az az oka véleménye szerint, hogy hitelét vesztette a politikai osztály. Ez pedig összefügg azzal, hogy húsz év alatt hová jutott az ország.

Hegedűs Tamás üdvözölte a közigazgatási államtitkári poszt visszaállítását, különválasztását a politikai tisztviselőktől, ami a szétzilált közigazgatás normalizálásához vezethet. A tárcák összevonása ugyanakkor sem létszámban, sem elhelyezésben nem jelent költségcsökkenést, az összevont tárcáknál az államtitkárok tulajdonképpen kisminiszterek lesznek - közölte.

Optimális sorrendnek azt tartaná, hogy első lépésként mérjék fel és rostálják a közfeladatokat a párhuzamosságok kiszűrése érdekében. Ezt követné a folyamatok felülvizsgálata, majd elektronikussá tétele. Majd sor kerülhet a szakterületek közötti profiltisztításra, s ezek után érdemes az egyes területeket a minisztériumi struktúrába besorolni. Ennek végeredménye lehet nagy integrált minisztérium is, de jelen esetben olyan, mint ha gombhoz varrnák a kabátot.

A demokratikus jogállamiságot érintő kritikaként említette, hogy a nemzetbiztonsági hivatal a belügyi tárcához kerülne. Ez a belföldi erőszakszervezetek olyan mértékű koncentrációját jelenti, amely szerinte okkal válthat ki aggodalmat. A belbiztonsági monopólium létrehozása a bűnüldözésben nem hozhat olyan előnyt, ami ezt az aggodalmat zárójelbe tenné - fogalmazott.

A témában az alkotmányügyi bizottság kisebbségi véleményét ismertető Gaudi-Nagy Tamás a kormányzati struktúrával kapcsolatos előterjesztés kapcsán kifogásolta és szerencsétlennek nevezte, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal jogutódjaként létrehozandó szervezetet Alkotmányvédő Hivatalnak vagyis AVH-nak neveznék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását