2024. május 18. - Erik, Alexandra

Tovább tombol a vihar, szorongatott helyzetben a vidék

Vészhelyzet elrendelését kezdeményezi az árvízi védekezést irányító Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén.
2010. május 17. hétfő 12:36 - HírExtra


Kórház víz alatt

Nincsenek veszélyben a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház betegei, az intézményt ugyanakkor víz öleli körbe - mondta Füzesséry József, a város polgármestere az MTI-nek hétfőn.

Víz borítja Szikszón a II. Rákóczi Ferenc Kórház földszintjét, vízben állnak a műszaki berendezések, a betegek ellátása ugyanakkor zavartalan - mondta az MTI-nek hétfőn az intézmény igazgatója, aki kétségbeejtőnek nevezte a helyzet.

Tiba Sándor közlése szerint a kórház földszintjén lévő kórtermekből negyvenhárom beteget költöztettek az épület magasabb szintjeire, víz alá kerültek az intézmény műszaki berendezései, ugyanakkor az áramszolgáltatással nincs baj, a területileg illetékes áramszolgáltató légvezetéken biztosítja az áramot.

Működik a labor, a röntgen, és a betegek élelmiszerellátása is biztosított; az orvosok, nővérek is helyükön állnak - tette hozzá a kórházigazgató.

A víz az úr

Rendkívül magas a Bódva vízszintje, a Borsod megyei Szalonnán az éjszaka két családot kellett kiköltöztetni, Szendrőnél 80-100 házat veszélyeztet közvetlenül a folyó, Edelényben pedig egész éjjel magasították a töltést, hogy a mederben tartsák a vizet.

Hömpölyög a Bódva a völgyében, az április közepén tengerként jellemzett vízfolyás most még nagyobb. A folyó mentén lévő települések éjjel is megfeszítve védekeztek. A homokzsákokat már jóval korábban, még a reggeli órákban elkezdték rakni, hogy védjék a lakosságot.

A völgyben haladva több helyen vízátfolyás nehezíti a haladást, az eső hétfőre virradóra, a hajnali órákban állt el, addig folyamatosan esett, áztatva ezzel felülről is a gátakat.



Hankó Gyula, Szalonna független polgármestere az MTI-nek azt mondta: éjjel két családnak el kellett hagynia otthonát, őket a késői időpont miatt rokonok fogadták be.Hozzátette: a folyó árhulláma jóval nagyobb az áprilisihoz képest, és még nem következett be a tetőzés.

Szaniszló János, Szendrő polgármestere úgy fogalmazott: már két helyen veszélyeztet házakat a Bódva, az egyik részen már "átcsap" a folyó.

Edelényben Molnár Oszkár polgármester közölte: egész éjjel rakták a homokzsákokat, magasították a töltést, hogy megpróbálják az óriási árhullámot a mederben tartani a település belterületén.

A vízügyi szakemberek azt mondták: hétfőn tetőzhet a Bódva Hídvégardónál, 300-310 centiméteres értékkel, az eddig mért legnagyobb vízállás itt 291 centiméter volt.
Forrás: MTI/hirextra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását