2024. május 18. - Erik, Alexandra

Tovább tombol a vihar, szorongatott helyzetben a vidék

Vészhelyzet elrendelését kezdeményezi az árvízi védekezést irányító Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén.
2010. május 17. hétfő 12:36 - HírExtra


Miskolc: a helyzet változatlan


Nem sokat javult a helyzet Miskolc kiliáni, diósgyőri városrészében, továbbra is utak sokaságán hömpölyög a megáradt Szinva-patak vize.

Az éjszaka is több százan védekeztek homokzsákokkal Miskolcon, tűzoltók, a Városgazda Kft. emberei, egyetemisták, továbbá civilek. A tűzoltóság tájékoztatása szerint az ár levonulásáig nincs hova szivattyúzni a vizet.

Járhatatlan csomópont Pécsett

Le kellett zárni Pécs egyik legforgalmasabb terét, az Ágoston teret hétfőn, mert az esőzések miatt járhatatlanná vált - közölte a rendőrség az MTI-vel.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint egyelőre nem tudni, hogy a város egyik fő közlekedési útja mentén található teret mikor nyitják meg újra a forgalom előtt.

Vészhelyzet!

Veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormány Borsod-Abaúj-Zemplén megye mindazon térségére, amelyet árvíz sújt - jelentette ki Bajnai Gordon Miskolcon hétfőn.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: ilyen esetben gyorsabban jutnak anyagi segítséghez a védekezők. A megyében jelenleg több mint hatvan településen védekeznek az ár ellen.

Elöntés fenyegeti Kazincbarcikát


Kazincbarcikát fenyegeti a Sajó árvize, a település úgynevezett felső-barcikai városrészében az esti órákban várják a folyó tetőzését - tájékoztatta Maros Éva, az önkormányzat szóvivője hétfőn délután az MTI-t.

A belvárost már nem fenyegeti veszély, ugyanakkor a település felső részét igen, itt jelenleg is az esőzés és a belvíz miatt víz hömpölyög az utcákon, ezért továbbra is önkénteseket várnak a védekezéshez - mondta Maros Éva.

Soron kívüli segítség

A jelenlegi árvíz Borsod-Abaúj-Zemplénben mindennél nagyobb, ezért az érintett települések önkormányzatai a vis maior alap terhére előleget kérhetnek utólagos elszámolás mellett - közölte Bajnai Gordon ügyvezető miniszterelnök, a Borsod megyei Boldván hétfőn, ahol a Bódva és az Ördög-patak áradása miatt mintegy másfélszáz embert kellett kiköltöztetni.

Azt kérte az ügyvezető önkormányzati minisztertől, hogy a vis maior alap terhére az önkormányzatoknak utólagos elszámolás mellett előleget biztosítson, "most ne a számlákra várjunk, hanem legyen pénz, mindenki tudjon védekezni" - mondta.

Úgy fogalmazott: Borsod megye minden térségében, amelyet érintett az árvíz vagy a csapadék, 100 százalékban igényelhetik vissza a védekezés költségeit az önkormányzatok.

Bajnai Gordon boldvai látogatása során beszélt a kiköltöztetett lakókkal, akiket a helyi művelődési házban szállásoltak el, illetve kilátogatott a házakhoz, amelyek vízben állnak.

Forrás: MTI/hirextra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását