2024. május 2. - Zsigmond

Kétszáz forintos vakcinavita

Mind a házi, mind az iskolai orvosokat nehéz helyzetbe hozta a Bajnai-kormány a H1N1 elleni védőoltások kapcsán - állítja a Magyar Nemzet. Az Egészségügyi Minisztériumban másként látják. A vita vakcinánként 200 forinton megy.
2010. május 18. kedd 18:11 - Nagy András
Ismét botrány tört ki az újinfluenza-oltás miatt - jelentette a Magyar Nemzet kedden. A lap úgy tudja, mostanság a vakcina iskolai beadásáért járó juttatásról szóló jogszabály okoz felháborodást a háziorvosok és a védőnők körében. Előbbiek állítólag nem kapják meg az ígért összeget,  utóbbiak esetében pedig az is tisztázatlan, mennyi pénzt vihetnek haza a pluszmunkáért.

A Nemzet úgy tudja, a házi gyermekorvosok azért háborognak, mert hiába ígérték nekik, hogy tanulónként 200 forintot kapnak a vakcina beadásáért, most kiderült: ez az amúgy is megalázóan kicsinek tartott összeg nem csak őket illeti.

"Nem tudjuk, hogy a jogalkotó figyelmetlensége okozta a gondot, vagy tudatosan átvertek bennünket, amikor kétszáz forintot ígértek az injekció beadásáért" - mondta lapnak egy háziorvos, aki részt vett az oltási kampányban.Egy másik nyilatkozó közölte, hogy nem hajlandó osztozkodni, szerinte ugyanis neki jár az összeg.
 
A gondok forrása a lap szerint a 200 forintos különdíj megállapításáról szóló jogszabály. A jogszabály forrása, a kormány ellenben másként látja. Mint a HírExtra érdeklődésére az Egészségügyi Minisztériumban közölték, az új típusú influenza elleni védőoltás beadásáért járó OEP finanszírozást két miniszteri rendelet is világosan szabályozza.
 
Az egyik a háziorvosi szolgálat esetében határozza ,meg az oltásonként járó 200 forintos térítést, a másik pedig az iskola-egészségügyi szolgálat esetében szabályozza, hogy oltásonként az immunizálásért a szolgálat 200 forint OEP finanszírozásra jogosult.

A jogszabályok tehát egyértelműen kimondják, hogy egyrészt a háziorvosi másrészt az iskola-egészségügyi szolgálat – akik az OEP-pel szerződéses viszonyban állnak – jogosult az oltásonként 200 forintos finanszírozásra. A jogszabályok értelmében április elejéig a háziorvosi szolgálatoknak összesen 284,7 millió forintot, az iskola-egészségügyi szolgálatoknak összesen 60,1 millió forintot utalt ki az OEP - áll a minisztérium közleményében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását