2024. május 4. - Mónika, Flórián

Rekontsruktuálták a lovag arcát

Rekonstruálták annak a középkori lovagnak az arcvonásait, akinek földi maradványait a skóciai Stirling várában tárták fel. A lovag, akit a XIII. vagy a XIV. században gyilkoltak meg, kilenc másik személlyel együtt aludta örök álmát.
2010. május 19. szerda 15:14 - HírExtra
Földi maradványaikat még 1997-ben fedezték fel a várkastély királyi kápolnájában. Két gyermek is volt közöttük - olvasható a BBC News (http://bbbc.co.uk) hírei között.

A szakemberek feltételezése szerint a lovag a skót függetlenségi háborúk során veszíthette életét. Mivel a várkastély sokszor cserélt gazdát, a lovag egyaránt lehetett skót, angol vagy akár francia is.

Richard Strachan, a várat fenntartó Historic Scotland műemlékvédelmi szervezet vezető régésze szerint a lovag igen erős testalkatú nemesember volt. "Testalkatát tekintve modernkori hivatásos rögbijátékosra emlékeztet. Kora gyermekkora óta tanították a fegyverforgatásra, és ideje java részét a nyeregben tölthette" - mondta.

A Historic Scotland további vizsgálatoknak kívánja alávetni a 10 csontvázat, hogy többet megtudjanak az itt nyugvó személyekről.

A kutatásokat irányító Jo Buckberry, a Bradfordi Egyetem antropológusa szerint a csontvázak 1997-es megtalálása óta a tudomány nagyot lépett előre, így a legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel sokkal több megtudható ezeknek a személyeknek a származási helyéről, életviteléről, illetve haláluk okairól.

Mint kiemelte, a csoport már a temetkezési hely miatt sem szokványos. Végső nyughelyük arra utal, hogy magas rangú személyekről van szó, akik rendkívüli körülmények között, valószínűleg ostrom alatt veszíthették életüket.

A lovag arcrekonstrukciója, valamint a kutatások egyéb eredményei annak az állandó kiállításnak lesznek a részei, amely jövő tavasszal nyílik meg a várkastélyban.

Stirling Skócia az egyik legnagyobb és mind építészetileg, mind történelmileg legfontosabb vára. Az erődítmény egy vulkanikus eredetű szikla, a Castle Hill (Várdomb) tetején épült. Három oldalról kiváló védelmet nyújtó meredek sziklák határolják. Mivel a Forth folyó átkelőjénél épült, a kezdeti időkben stratégiailag fontos szerepe volt.

A XIII. században I. Edward angol király skóciai hadjárata során Stirling várát is megostromolta. Egyes történészek szerint ekkor használták először a Warwolf (hadi farkas) nevű, valaha épített legnagyobb kőhajító gépezetet.

A vár még jó néhány ostromot átélt a skót függetlenségi háborúktól 1746-ig, amikor Bonnie Prince Charlie, Stuart Károly Eduárd jakobita csapatai sikertelenül próbálkoztak a bevételével. Több skót királyt és királynőt koronáztak meg a vár falai között, köztük 1743-ban Stuart Máriát is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását