2024. május 20. - Bernát, Felícia

A Fidesz újabb alkotmánymódosítása: önkormányzati reform

Újabb, ezúttal az önkormányzati képviselő-testületek működését érintő alkotmánymódosítást nyújtott be a Fidesz csütörtökön. A leendő kormánypárt a részletes szabályok miatt ehhez csatolta a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását is.
2010. május 20. csütörtök 17:31 - HírExtra
A Kósa Lajos, Rácz Róbert, Vitányi István által jegyezett alkotmány módosítás az alpolgármesteri tisztséget rögzíti az alkotmányban. Az alaptörvény a jövőben kimondaná: a képviselő-testület a polgármester helyettesítésére alpolgármestert választhat; az alpolgármesternek olyan személy is megválasztható, aki nem tagja a képviselő-testületnek, de a polgármestert a képviselő-testület elnökeként csak olyan alpolgármester helyettesítheti, aki a testület tagja.

A fideszes képviselők a javaslat indoklásában azt írják: az alkotmány nem tartalmazza, hogy a helyi önkormányzat működése során meghatározó szerepet játszó személyek közé tartozna a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére megválasztott alpolgármester. De - fűzik hozzá - az alpolgármesteri tisztség jelentőségére tekintettel indokolt az alkotmányban rögzíteni a jogállását.

A nem a képviselő-testület tagjai közül megválasztott alpolgármester jogállására vonatkozó részletszabályozást a helyi önkormányzatokról szóló törvényben rögzítené a Fidesz.

Ez utóbbi, szintén csütörtökön benyújtott előterjesztés szerint a képviselő-testületek a polgármester javaslatára, titkos szavazással a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére egy vagy több alpolgármestert választhatnak; legalább egyet saját tagjai közül kell megválasztaniuk.

Az az alpolgármester, akit nem a képviselő-testület tagjai közül választottak, nem tagja a képviselő-testületnek - szögezi le a javaslat azzal, hogy a "külsős" alpolgármester a polgármestert a képviselő-testület elnökeként nem helyettesítheti, de a képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt vesz.

Ugyanez a szabály igaz a fővárosra és a megyei közgyűlésekre is: a közgyűlések saját tagjaik közül választhatnak a fővárosban legalább egy főpolgármester-helyettest, a megyei közgyűlésekben pedig legalább egy alelnököt.

Azon főpolgármester-helyettes, akit nem a közgyűlés tagja közül választottak, nem tagja a fővárosi közgyűlésnek, a főpolgármestert a fővárosi közgyűlés elnökeként nem helyettesítheti; és a fővárosi közgyűlés ülésein tanácskozási joggal vesz
részt.

Azon megyei közgyűlési alelnök, akit nem a megyei közgyűlés tagjai közül választottak, nem tagja a megyei közgyűlésnek, a megyei közgyűlés elnökét, mint a testület elnökét nem helyettesítheti, a megyei közgyűlés ülésein tanácskozási joggal vesz részt.

Mindkét módosítás a kihirdetés napján lépne hatályba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását