2024. május 2. - Zsigmond

Az amerikai szenátus elfogadta a Wall Street reformját

Az amerikai szenátus 59-39-es szavazati aránnyal csütörtök este elfogadta az átfogó pénzügyi szabályozási reformról szóló tervezetet. A történelmi jelentőségű reformcsomag az 1930-as évekbeli gazdasági válság óta a legátfogóbb változtatásokat irányozza elő a Wall Street működési szabályozási tekintetében.
2010. május 21. péntek 09:39 - HírExtra
A felsőház által elfogadott tervezetet ezek után össze kell hangolni a képviselőház által már decemberben elfogadott változattal, s utána kerülhet aláírásra Barack Obama elnökhöz. Barney Frank, az alsóház pénzügyi bizottságának elnöke szerint erre még július 4. előtt sor kerülhet.

A reformcsomag az amerikai gazdaságot mély recesszióba taszító 2008-as pénzügyi válság megismétlődését hivatott megakadályozni. A pénzügyi reformcsomag, amely az elnöki aláírással emelkedik törvényerőre, a második jelentős törvényhozási győzelem Obama elnök számára az egészségügyi reformtörvény után.

A szenátusi tervezet elfogadása úgy vált lehetővé, hogy a nap folyamán korábban a minimálisan szükséges, 60-40 szavazati aránnyal le lehetett zárni a tervezet vitáját, ezt az ellenzék korábban gátolta.

A törvénytervezet egy sor eszközt vezet be a pénzügyi rendszer és a piacok esetleg kockázatainak kimutatására, jelentősen megnövelve a központi bank, a Fed hatalmát. Könnyebbé teszi ezenkívül a csőd felé közelítő nagy pénzintézetek felszámolását. Új szabályokat ír elő az olyan összetett értékpapírok működésére vonatkozóan, amelyeknek nagy szerepük volt a 2008-as gazdasági krízis kialakulásában, továbbá megteremt egy új fogyasztóvédelmi ügynökséget. Hamarosan minden korábbinál erősebb fogyasztóvédelmi rendszer lép életbe, amely ki fog terjedni egyebek mellett a hitelkártyákra, a diák- és jelzáloghitelekre - jelentette ki Obama elnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását