2024. május 12. - Pongrác

Milito góljaival nyert az Inter

Az olasz Internazionale nyerte a labdarúgó Bajnokok Ligája 2009/2010-es kiírását, miután szombaton, a sorozat madridi döntőjében 2-0-ra győzött a német Bayern München ellen.
2010. május 22. szombat 23:30 - HírExtra
A mérkőzés mindkét gólját az argentin Diego Milito szerezte: előbb a 35., majd a 70. percben vette be a bajorok kapuját.

A milánói együttes története során harmadszor diadalmaskodott a legrangosabb európai kupában, ezt megelőzően legutóbb 45 (!) évvel ezelőtt tudott nyerni. A lombardiaiaknak ezzel sikerült a triplázás, miután korábban a bajnokságot és az Olasz Kupát is megnyerték.

José Mourinho, a kék-feketék vezetőedzője a harmadik olyan szakember lett, aki két különböző csapat élén is magasba emelhette a trófeát. A 47 éves tréner 2004-ben a Portóval ért a csúcsra. Korábban Ernst Happel (1970, Feyenoord, 1983, Hamburger SV) és Ottmar Hitzfeld (1997, Borussia Dortmund, 2001 , Bayern München) tudott két különböző gárdával nyerni.

Bajnokok Ligája, döntő:
Internazionale (olasz)-Bayern München (német) 2-0 (1-0)
-------------------------------------------------------
Santiago Bernabeu Stadion (Madrid), 74.954 néző, v.: Howard Webb (angol)
gólszerző: Milito (35., 70.)
sárga lap: Chivu (29.), illetve Demichelis (25.), van Bommel (78.)

Internazionale:
---------------
Julio Cesar - Maicon, Walter Samuel, Lucio, Cristian Chivu (Dejan Stankovic, 68.) - Javier Zanetti, Esteban Cambiasso, Wesley Sneijder - Samuel Eto,o, Diego Milito (Marco Materazzi, 92.), Goran Pandev (Sulley Muntari, 79.)

Bayern München:
---------------
Hans-Jörg Butt - Philipp Lahm, Daniel van Buyten, Martin Demichelis, Holger Badstuber - Arjen Robben, Mark van Bommel, Bastian Schweinsteiger, Hamit Altintop (Miroslav Klose, 63.) - Ivica Olic (Mario Gomez, 74.), Thomas Müller

I. félidő:
----------
10. perc: Robben húzott el a jobb oldalon, középre adására Olic érkezett az ötösön, de rosszul találta el a labdát.
18. perc: Sneijder távoli szabadrúgása megpattant Altintop fején, de Butt hárított.
26. perc: Újabb Sneijder szabadrúgás, Butt magabiztosan fogta a labdát.
34. perc: Julio Cesar hatalmas kirúgását Milito csúsztatta Sneijder elé, a holland középpályás nagyszerűen tálalt vissza az argentin támadó elé, aki 12 méterről a kapu közepébe lőtt (1-0).
43. perc: Milito kevergetett a jobb oldalon, majd a középen érkező Sneijdert hozta játékba, aki azonban hét méterről telibe lőtte Butt kapust.

II. félidő:
-----------
46. perc: Fél perc kellett a Bayernnek a ziccerhez: Müller ajtó-ablak helyzetben célozhatott, de 10 méterről Julio Cesarba lőtt.
47. perc: Milito ment el a bal szélen, középre adását Pandev csavarta a bal felső sarok irányába, de Butt mentett.
54. perc: Lucio adta el a labdát saját 16-osán belül, Altintop azonnal tüzelt, de a kapu mellé.
63. percben: Egy szabadrúgás utáni kipattanót Müller bombázott kapásból kapura, de Cambiasso az ötösön fejjel mentett.
65. perc: Robben csavart a 16-os sarkáról a jobb felső sarok irányába, Julio Cesar szépen védett.
70. perc: Egy labdaszerzést követően Milito vezethette rá a labdát van Buytenre, az argentin válogatott futballista gyönyörűen hintába ültette védőjét, majd hét méterről rendkívül higgadtan a bal sarokba lőtt (2-0).

Az már első percek után látszott, hogy hatalmas taktikai csata lesz a két csapat között. Érthető okokból egyik edző sem vállalta fel a fejetlen támadójátékot.

A csak légiósokkal felálló Internazionale rendkívül szervezetten védekezett, és gyors, néhány húzásból álló támadásokkal próbálkozott, egy ilyen akció végén pedig Diego Milito révén a vezetést is megszerezte. A félidő utolsó néhány percében - szinte mint a Barcelona elleni elődöntőben - teljesen beszorult az olasz bajnok, ám ez csak a "látszat volt", hiszen a Bayern még helyzetig sem jutott.

A fordulást követően azonnal bő egy perc alatt két gól is születhetett volna, ám előbb Julio Cesar, majd Hans-Jörg Butt védett hatalmasat.

Úgy tűnt, a Bayern megtalálta az Inter védekezésének ellenszerét, sorra dolgozta ki a helyzeteket, de az egyenlítés elmaradt. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a kihagyott lehetőségek megbosszulták magukat, igaz, ehhez kellett Diego Milito zsenialitása is, aki valósággal bohócot csinált Daniel van Buytenből második gólja előtt.

Az utolsó negyedórára mintha kissé hitehagyottá váltak volna a németek, így amikor Howard Webb a 94. percben a szájába vette a sípját, az Internazionale elkönyvelhette története harmadik sikerét a legrangosabb európai kupasorozatban.

Az Internazionale sikerével az olasz futballnak is nagy szolgálatot tett, ugyanis ezzel biztossá vált, hogy a sorozat 2011/12-es szezonjában az olaszok továbbra is négy csapatot delegálhatnak, míg a németek változatlanul hármat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását